hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Negatív árig jutott a brit napenergia
Tudj meg többet: Napenergia

Negatív árig jutott a brit napenergia

Az egy évvel ezelőtti napenergia termelési értékre az Egyesült Királyságban rátettek egy jó nagy lapáttal, és így eljutottak oda (ahol a németek egyébként két éve jártak), hogy időnként már tiszta ráfizetés áramot termelni Nagy-Britanniában.

A SolarLove írta meg, hogy a britek mostanra szintet léptek a napenergia-hasznosításban, mivel egy átlagos napon ma már 1,37 GW villamosenergia-teljesítmény származik a napfényből. Ennyi energiát táplálnak be átlagosan az elektromos hálózatba. (Csak viszonyításképpen: a Paksi Atomerőmű, amennyiben teljes terhelésen megy, 2 GW-ra képes). Nem is pusztán a mennyiség, hanem a tempó az, ami az Egyesült Királyság elkötelezettségét mutatja e projektek iránt: egyetlen év leforgása alatt 153 százalékkal növelték a napenergia-termelésüket.

Az  EnAppSys elemző cég legfrissebb adataiból az is kiderül, hogy a fotovoltaikus rendszerek (PV) ugyan csak 4 százalékát jelentik a brit energiatermelésnek, de a hirtelen jött boom az iparágban már problémákat okoz: túlkínálatot is előidézett, aminek az egyik, az energiapiac számára kétség kívül problémás velejárója, hogy az negatív piaci árakat idézett elő az áramtőzsdén.

Negatív áron azt kell érteni, hogy a hálózati rendszerek egy adott időszakban olyan mértékben túlterheltekké váltak (például egy nagyon verőfényes délidőben, amikor a napelemek csúcson termelnek), hogy az áramtermelőket a regulátorok arra kell, hogy ösztönözték, hogy ha lehet, ne adják le a termelésüket a hálózatba. Vagy ha mégis megteszik, akkor nemhogy pénzt nem adnak nekik érte, de még nekik kell visszafizetniük érte. E jelenség a gyakorlatban bő két éve jelent meg, Németországban, ahol először meglepő volt, hogy  brutális napenergia-termelési rekordot mértek, de azóta a limitek is, a gyakoriság is csak nőtt – komoly fejtörést okozva a rendszerirányítóknak. A túltermelés ugyanakkor azt is világosan jelzi: nem elég a termelői oldalon beruházni, és egyre nagyobb kapacitásokat építeni a megújuló energiás rendszerekbe, mert a hálózatok rugalmassága és fejlesztése legalább ilyen fontos feladattá vált.

Paul Verill, az EnAppSys egyik vezetője a brit adatokra utalva mondta azt, hogy a rugalmasabb rendszer kialakításához (a termelői arányok változásához, ahhoz, hogy a csökkenő nukleáris, de brutális tempóban növekvő szél- és napenergia-termelési források ismeretében) az Egyesült Királyságban a továbbiakban egyre inkább felértékelődnek majd a gáz- és a széntüzelésű generátorok, mivel azok képesek a napenergia-túltermelést követő termeléscsökkenésekre is megfelelő biztonsággal reagálni – és ami fontosabb: ha a fogyasztás szükségessé teszi, elegendő energiát termelni is.

Az Egyesült Királyság termelői megújuló energiákból termelt villamos energia aránya meghaladta a 22 százalékot, és mind a tengeri szélfarmoknak, mind a napenergia-beruházásoknak köszönhetően tovább emelkedik. A jelenlegi prognózisok szerint a napenergia részaránya az évtized végére elérheti a 10 százalékot.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Napelemek hatékonysága javulhat ezzel az eljárással

Spanyol kutatók fedezték fel azt az anyagot, amelynek segítségével sugárzó hűtést és öntisztulást remélnek elérni olyan eszközöknél, amelyek üzem közben kritikus hőmérsékletre hevülhetnek, például a napelem panelek.