“Ne szemetelj, te barom!!”

Szokatlan szövegű táblákkal védekeztek Vértessomlón a szemetelés ellen, és úgy tűnik, a módszer bevált.

Nappal elviszik, éjjel újranő. Az illegális szemétlerakók többsége eltüntethetetlen – panaszolják a rendre vágyók. A baj a fejekben van, sokan egyszerűen nem hajlandóak fizetni az építési törmelék, vagy a felesleges lomok elszállításáért, de az is előfordul, hogy a kukába már nem férő háztartási szemetet rakják ki az út mentén, a bokrok tövébe, esetleg a kuka mellé a nemtörődöm emberek. A közterület fenntartónak és a környékbelieknek nem sok választásuk van: vagy szagolják, vagy elszállíttatják a kupacokat.

Krüpl György unokatestvérével, Krüpl Attilával együtt találta ki és készíttette el a különleges táblákat 2012-ben, hogy felvegye a harcot a problémával. Krüpl Attila az előzményekről azt mondta: hosszú ideje szedték már a szemetet, amit a községbe érkező, és azon áthaladó autósok dobáltak ki, aztán ezt megelégelték, és ekkor találták ki a táblákat. Az elsőre azt írták ki: “Ne szemetelj!”, a másodikra “Légy szíves, ne szemetelj!”, a harmadikon pedig már az állt: “Ne szemetelj, te barom!”.

A környékbeliek közül volt, aki úgy vélte, a megfogalmazás picit erős, de Krüpl György akkor elmondta: a kissé sarkos tábláról hosszasan egyeztettek a helyi körzeti megbízottal, illetve a település polgármesterével is, de úgy gondolták, igazán a meghökkentéssel tudnak hatni a szemetelőkre. Négy év elteltével azonban a harmadik tábla eltűnt. Krüpl Attila szerint valakinek sérthette az önérzetét, és ezért szedte le azt, így csak az első két tábla maradt meg. Ugyanakkor azt is mondta, úgy vette észre, kevesebb a szemét, az emberek környezettudatosabbá váltak, vagyis mégiscsak volt értelme kitenni a táblákat.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.