Nápoly utcáin 850 tonnányi szemét vár elszállításra

Óráról órára rosszabbodik a helyzet Nápolyban, a város utcáin már 850 tonnányi szemét halmozódott föl – hívta fel a közvélemény figyelmét kedden Paolo Giacomelli, Nápoly közegészségügyért felelős tanácsosa.
Rosa Iervolino Russo polgármester hétfőn levélben kért segítséget Silvio Berlusconi miniszterelnöktől és az illetékes államtitkártól, választ azonban nem kapott.

Keddre virradó éjjel a tűzoltókat számos esetben riasztották felgyújtott szeméttárolókhoz Nápolyban és környékén. A tervezett szemétlerakónál, a közeli Terzigno városhoz tartozó területen eközben a helyi lakosok tiltakozása súlyos összecsapásokra vezetett.
A nápolyi rendőrség szóvivőjének beszámolója szerint körülbelül 40 teherautónyi szemetet sikerült lerakni a terzignói telepen, a maradék 60 tonna elhelyezése azonban meghiúsult a helyiek tiltakozása miatt, akik nem akarják, hogy újabb szemétlerakó létesüljön a Vezúv Nemzeti Park közelében. A lakosok úttorlaszokat emeltek, hogy megakadályozzák a szemét lerakását, kövekkel dobálták meg a helyszínre érkező rendőröket, akik közül hárman megsérültek.
“Az a probléma, hogy nem tudjuk, hová szállíthatjuk el a szemetet és ha továbbra sem mondja meg senki, az állapotok rohamosan romlani fognak” – figyelmeztetett Giacomelli.
Nápolyban két éve már kialakult egy, a mostanihoz hasonló vészhelyzet, mert a hulladéktározók telítődtek, a lakosság pedig ellenezte újabb területek használatba vételét.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.