Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napokig bírja, másodpercek alatt töltődik a szuperakku

Napokig bírja, másodpercek alatt töltődik a szuperakku

A telefonokat akár másodpercek alatt feltölthetjük majd, de még a villanyautóknak is csupán néhány percre lesz szükségük.

A University of Central Florida (UCF) szakemberei olyan szuperkondenzátor prototípust hoztak létre, ami akár 30 000 töltési ciklus után is úgy működik, mintha vadonatúj lenne, de ha ez nem lenne elég, az ultragyors töltés segítségével pillanatok alatt visszatér az akkumulátor életereje. Néhány másodperc alatt feltöltheted a telefonod, és utána egy hétig nem lesz szükség töltésre – mondta Nitin Choudhary, a UCF munkatársa. A szuperkondenzátorok töltése azért lehetséges ilyen gyorsan, mert az áramot az anyag felületén statikusan tárolják, és nem kémiai reakciókat használnak, mint például az jelenlegi akkumulátorok. Mindehhez arra van szükség, hogy “kétdimenziós”, nagy felületű anyagból készüljenek, ami képes sok elektront tárolni.

Többek között az UCLA és Henrik Fisker is arra jutottak, hogy erre a legjobb a grafén, ami új fejezetet nyithat az akkumulátorok történetében. Megoldandó feladat a grafén integrálása olyan anyagokkal, melyeket szuperkondenzátorokban használnak, és ezért ragaszkodik a fejlesztőcsapat a 2D anyagokhoz, ahol csupán néhány atom veszi körül a vastag 1D nanoszálakat. Van még hová fejlődni. A kutatás még nagyon gyerekcipőben jár, és messze vagyunk attól, hogy a tömeggyártásra sor kerüljön, ugyanakkor a technológia mindenképpen ígéretesnek tűnik.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Káros városi legenda: bedunsztolt falak

Az építkezéssel és felújítással kapcsolatos egyik legkárosabb városi legenda szerint a falaknak lélegezniük kell ahhoz, hogy a lakásban egészséges belső klíma alakuljon ki, és ha nem megfelelő anyaggal történik a hőszigetelés, a lakótér „befullad”, „dunsztolódik”.