Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Napok óta ömlik az olaj az Északi-tengerbe

Napok óta ömlik az olaj az Északi-tengerbe

Több mint 1300 hordó olaj ömlött az Északi-tengerbe Skócia mellett a Shell egyik fúrótornyának megsérült vezetékéből, és a becslések szerint még több száz tonna kerülhet a vízbe, mire véglegesen megfékezik a szivárgást.

A Gannet Alpha fúrótorony 180 kilométerre van a skóciai Aberdeen városától. Nem tudni, hogy pontosan mikor kezdődött a szivárgás. A Shell pénteken jelentette be a problémát, szombaton viszont már arról tájékoztatott, hogy ura a helyzetnek, írja az AP. Az energia- és klímaügyi minisztérium álláspontja szerint bár a tavaly a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófához képest ez az eset kevésbé súlyos, brit viszonylatban igen jelentős szivárgásról van szó. Nem valószínű, hogy az olaj eléri a partokat, hanem várhatóan szétoszlik a tengerben. Kisebb szivárgások miatt minden évben kerül olaj az Északi-tengerbe, ugyanakkor most négyszer annyi ömlött a vízbe, mint 2009-ben egész évben. Legutóbb 1993-ban történt komoly baleset, amikor az MV Braer olajtanker zátonyra futott egy viharban a Shetland szigeteknél. A Gannet-olajmezőről idén január és április között naponta 13 500 hordó olajat termeltek ki. Az olajmező az amerikai Exxon leényvállalatának, az Esso-nak a tulajdonában van, de a kitermelést a Shell végzi.

Ajánlott tartalom

A vízfelszínt tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánokban úszó műanyag problémájára 

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.