Napkövető napelemet fejlesztettek hazai mérnökök

Napraforgó: arra fordul a napelem panelje, amerre az égitest van. Nem csak papíron! Hamarosan kapható.

Hatszázmillió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg a Polaris-Nord Kft. és a Debreceni Egyetem közös projektje, melynek alapvető célja az épületekben a felhasználási szokásokhoz igazodó, napenergián alapuló elektromos áram és meleg víz termeléséhez szükséges energiahasznosítási rendszer kifejlesztése.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszékének kutatói napkövető rendszert fejlesztettek ki, ami a Nap mozgásával együtt úgy forgatja a tetőn elhelyezett napelemeket és napkollektorokat, illetve ezek hibrid paneljeit, hogy azok maximális mennyiségű energiát tudjanak a napsugárzásból kitermelni. Ez éves szinten a villamos energia és gáz 30-40 százalékos megtakarítását eredményezheti.

Tankoljon háznál!

– A szuperszámítógép segítségével épületfizikai modellezéseket tudunk végrehajtani, számítógépes szimulációkkal energiahatékonyabb megoldásokat létrehozni, amelyek alternatívák lehetnek egy épület felújításakor. Kifejlesztettünk továbbá egy olyan intelligens töltőberendezést villamos járművek számára, ami azt segíti, hogy az épületek napelemeivel megtermelt energiát közvetlenül az épület parkolójában elhelyezett elektromos autók töltésére tudjuk felhasználni – ismertette az eredményeket Szemes Péter, a Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék docense.

forrás: civishir.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.