Napkollektorokra nyílt pályázat lakástulajdonosoknak

Keddtől pályázhatnak magánszemélyek és társasházak arra az összesen 2,97 milliárd forintra, amelyből napkollektorokat lehet beszerezni és felszereltetni háztartási meleg víz előállítására és az ingatlan fűtési rendszerének kiegészítésére.

A támogatás a költségek 50 százaléka, de maximum 800 ezer forint lehet lakásonként, viszont még nem elérhető az a szoftver, amellyel be lehet nyújtani az igénylést írja az origo.hu. A napkollektoros vissza nem térítendő támogatást lakásonként lehet igényelni úgy, hogy az igényelt pénz nem lehet több a berendezés és felszerelése teljes költségének felénél. Egy-egy lakás tulajdonosa maximálisan 800 ezer forint támogatásban részesülhet. A pályázat utófinanszírozásos (azaz a költségek egy részét utólag térítik meg). Az nem szempont, hogy milyen technológiával épült az ingatlan. A társasházak közül maximum tizenkét lakásos épületek pályázhatnak, ám csak akkor, ha minden tulajdonos részt vesz a folyamatban. Egy ekkora épület tehát maximum 9,6 millió forintos támogatást kaphat a kollektorok felszerelésére. A korszerűsítési programot abból a pénzből írta ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely Magyarország szén-dioxid-kvótájának eladásából folyt be az EU-s kvótakereskedelmi rendszerben.

 
Egy kisebb lakást, családi házat már egy 500-600 ezer forintba kerülő napkollektoros rendszer is el tud látni meleg vízzel, amelyet a tisztálkodáson és a mosogatáson kívül akár a mosógép feltöltésére is fel lehet használni, így további energia-megtakarítást érve el. Korábbi körképünkből kiderült, hogy ebben az árban a rendszer felszereléséhez szükséges minden berendezés és anyag benne van a tetőszerelő-készlettől a hőcserélőn át a fagyálló folyadékig. Az ilyen árú napkollektoros rendszer két-három fő melegvízigényét fedezi. Nagyobb háztartás, négy-hat fő esetén körülbelül 850 ezer-egymillió forintos kiadással kell számolni.

 
Szoftver még nincs az elektronikus pályázathoz
Pályázati díj nincs, a pályázati űrlapot elektronikus úton lehet kitölteni és benyújtani, de az ehhez szükséges szoftvert és a hozzá tartozó dokumentációt cikkünk írásakor töltik fel a pályázat két honlapjára, az EMI és a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) oldalára. A pályázatokat december 31-én éjfélig, illetve a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani. Augusztusban mindössze három nap alatt kimerült az az 1,3 milliárd forintos pénzalap, amelyet a lakóépületek energiahatékonysági korszerűsítésére írt ki a fejlesztési minisztérium, szintén a ZBR keretében. A pályázatokat a beérkezés sorrendjében kezdik elbírálni, de a tájékoztatóban az szerepel, hogy “a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban, azon felül a benyújtott pályázatok elutasításra kerülnek”. Számításaink szerint a keretből körülbelül 7500 négyfős háztartás napkollektoros ellátására futja.

 
Pályázni a teljes napkollektorrendszer telepítésére lehet, amely a kollektoron kívül az összes szerelvényt tartalmazza a rögzítőkkel kezdve a keringetőszivattyún át a mérő- és ellenrőrzőműszerekig. Fontos szempont, hogy a munkadíj nem lehet több az elismerhető bekerülési költség 30 százalékánál. A kollektort csak olyan szakkivitelező vállalkozás szerelheti fel, amely szerepel a ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. itt elérhető listáján. A napkollektor felszerelése gyorsabban megtérül, mint az áramot termelő napelem, mert három-hét év alatt behozza az árát – derül ki abból a tanulmányból, amelyben a Magyar Épületgépészek Szövetsége elemezte a magyarországi napkollektorpiac jelenét. Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet 2010-es összegzésében valamivel hosszabb idővel, öt-tíz évvel számol attól függően, hogy gázkazánt vagy villanybojlert vált ki a beruházó a napenergiával melegített vízzel. A napkollektor hőcserélő folyadéka elnyeli a napsugárzást, és felmelegíti a rendszerben keringetett vizet. A felszerelt kollektorok nagyságától és a fogyasztás mennyiségétől függően egy átlagos négyfős háztartásban a melegvízigény 60-70 százalékát is fedezni lehet az így hasznosított megújuló energiával.

 
A napsütéstől kezdve a geotermikus energián át a biomasszáig sok mindennel lehetne fűteni az épületeket a megújuló energiaforrásokkal viszonylag jól ellátott Magyarországon, de egyelőre kevesen élnek a lehetőséggel – derül ki a megújuló fűtés lehetőségeit feltérképező cikkünkből. Itthon az egy év alatt elfogyasztott energiamennyiség több mint fele, 57 százaléka az épületek fűtésére, hűtésére megy el. Ez óriási mennyiség: kétszerese annak, amit a közlekedésre, és szinte háromszorosa annak, amit villamos áram előállítására használ el az ország.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.