Naperőművet építenének Pécs határában

Egy pécsi cég napelemrendszerből álló erőművet hozna létre az egykori mecseki uránbánya rekultivált meddőhányójának területén a baranyai megyeszékhely közelében – adta hírül a PécsMa.hu csütörtökön.

A lap beszámolója szerint a Repower Energia Kft. a 6-os úttól északra, Kővágószőlős külterületén, a Mecsek-Öko Zrt. tulajdonában lévő rekultivált területen hozna létre egy hatalmas napelemes mezőt, s építene egy 11,5 megawattos naperőművet. A társaság ügyvezetője, Ádám Csaba a lapnak nyilatkozva azt mondta, a beruházás tervezési szakaszban van, de az előzetes környezetvédelmi engedélyeztetési eljárást már elindították. A beruházás több ütemben zajlana, s egyelőre az első lépésre, egy 500 kilowattos egység létrehozására koncentrálnak. Ez az előzetes kalkulációik szerint is 6-700 millió forintot emészthet fel, ezért várják a pályázati lehetőséget is. Hozzátette: sokat jelentene az is a finanszírozást illetően, ha a zöld áram átvételi árának rendezése mielőbb megtörténne, és hosszú távon kiszámítható szabályozási környezetet biztosítanának a megújuló energiatermelő projektek számára; ez egyelőre hiányzik – mondta. A lap kitér rá: a társaságban a mecseki uránbányák rekultivációjával a 90-es évek óta foglalkozó Mecsek-Öko Zrt. kisebbségi tulajdonnal rendelkezik. E cég vezérigazgatója, Berta Zsolt szerint társaságuk feladata, hogy a területeket Kővágószőlős településrendezési tervével összhangban, a lehető legjobb módon hasznosítsák. Ennek egyik módja a terület napelemekkel való betelepítése.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.