Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Naperőmű épül Sajóbábonyban
Tudj meg többet: Napenergia

Naperőmű épül Sajóbábonyban

Naperőmű épül Sajóbábonyban a Newergies Kft. kivitelezésében; a Solarpark-Bábony Kft. 200 millió forintos beruházásában készülő 500 kilowatt teljesítményű létesítmény várhatóan a jövő év áprilisától termel áramot – közölte a kivitelező cég az MTI-vel hétfőn.

A társaság tájékoztatása szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, 1,2 hektár területen 1930, egyenként 265 watt teljesítményű napelem modul által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítják át, majd értékesítik és betáplálják az áramszolgáltató hálózatba.

Az itt megtermelt évi 550-580 ezer kilowattóra áram 200 családi ház éves fogyasztásának megfelelő mennyiség. A 30-40 év élettartamra becsült sajóbábonyi erőmű beruházása 10 éven belül megtérülhet. A 200 millió forintos beruházást a Solarpark-Bábony Kft. saját forrásból és banki hitelből fedezi, uniós támogatást nem vett igénybe a cég.

A nyilvános cégadatok szerint az egyebek mellett kis-, közepes, és ipari méretű napelemes erőművek tervezésével, telepítésével foglalkozó Newergies Kft. éves értékesítési nettó árbevétele 2014-ben meghaladta a 792 millió forintot, adózott eredménye pedig elérte a 142 millió forintot.

Ajánlott tartalom

Találmányok, amelyek javíthatják a napelemek teljesítményét

Láthatjuk, hogy a napelemes technológia milyen rohamosan fejlődik és nap, mint nap látnak napvilágot új fejlesztések, találmányok.