Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Naperőmű épül Nagykőrösön
Tudj meg többet: Napenergia

Naperőmű épül Nagykőrösön

A számítások szerint huszonöt évig termeli majd a villamos energiát a Nagykőrös határában hamarosan munkába álló naperőműpark.

A hazai tulajdonban lévő ALTEO Nyrt. energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat a Törteli út mentén megvásárolt területen január közepén látott hozzá a létesítmény építéséhez. Jó ütemben haladnak a munkálatokkal, ezért vélhetően tartani tudják a befejezés határidejét is: idén nyár elejétől már értékesítik a napsugárzásból származó elektromos áramot az úgynevezett Kötelező Átvételi Rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a villamos energiát a piaci árnál magasabb, jogszabályban meghatározott átvételi áron adhatják át az energiaszolgáltatónak. A megújuló energiaforrásból vagy a hulladékból történő villamosenergia-termelést ezzel a kedvezménnyel ösztönzi a kormány. Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Csoport vezérigazgatója a beruházás kapcsán közölte: a cég a közelmúltban két napelemes gazdasági társaság megszerzésével bővült.

E társaságok összesen 14, egyenként pedig közel 500 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőműegység építésére rendelkeznek engedéllyel. A tranzakcióval az ALTEO-nak lehetősége nyílt egy újabb, közel hét megawatt összkapacitású kiserőmű-beruházásra, amelyet ez idő tájt valósít meg Nagykőrösön. Ifj. Chikán Attila kiemelte továbbá: az utóbbi bővüléssel és a többi folyamatban lévő beruházással a cég eléri a 2016 végi részvénykibocsátásban célul kitűzött befektetési összeget, közel 12 milliárd forintot. A várható eredmény is figyelemre méltó: úgy számolják, hogy a leendő nagykőrösi naperőmű teljesítményével együtt a cég által termelt fotovoltaikus energia eléri majd a 20 mega­wattot, írta a baon.hu.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.