Naperőmű épül Nagykőrösön

A számítások szerint huszonöt évig termeli majd a villamos energiát a Nagykőrös határában hamarosan munkába álló naperőműpark.

A hazai tulajdonban lévő ALTEO Nyrt. energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat a Törteli út mentén megvásárolt területen január közepén látott hozzá a létesítmény építéséhez. Jó ütemben haladnak a munkálatokkal, ezért vélhetően tartani tudják a befejezés határidejét is: idén nyár elejétől már értékesítik a napsugárzásból származó elektromos áramot az úgynevezett Kötelező Átvételi Rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a villamos energiát a piaci árnál magasabb, jogszabályban meghatározott átvételi áron adhatják át az energiaszolgáltatónak. A megújuló energiaforrásból vagy a hulladékból történő villamosenergia-termelést ezzel a kedvezménnyel ösztönzi a kormány. Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Csoport vezérigazgatója a beruházás kapcsán közölte: a cég a közelmúltban két napelemes gazdasági társaság megszerzésével bővült.

E társaságok összesen 14, egyenként pedig közel 500 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőműegység építésére rendelkeznek engedéllyel. A tranzakcióval az ALTEO-nak lehetősége nyílt egy újabb, közel hét megawatt összkapacitású kiserőmű-beruházásra, amelyet ez idő tájt valósít meg Nagykőrösön. Ifj. Chikán Attila kiemelte továbbá: az utóbbi bővüléssel és a többi folyamatban lévő beruházással a cég eléri a 2016 végi részvénykibocsátásban célul kitűzött befektetési összeget, közel 12 milliárd forintot. A várható eredmény is figyelemre méltó: úgy számolják, hogy a leendő nagykőrösi naperőmű teljesítményével együtt a cég által termelt fotovoltaikus energia eléri majd a 20 mega­wattot, írta a baon.hu.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.