Naperőmű épül Jászágón

Évi 500 ezer kilowatt beépített teljesítményű naperőművet épít mintegy 190 millió forintból a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászágón a Fotoszféra Kft. beruházásában a Newergies Kft. ; a naperőmű a tervek szerint november végére készül el – közölte a megvalósító cég ügyvezetője az MTI-vel.

Babó Gábor elmondta: az 1,7 hektáron megvalósuló beruházás költségének 80 százalékát hitelből, 20 százalékát önerőből biztosította a beruházó cég, uniós támogatás nélkül. A jászágói naperőmű csaknem 2000 polikristályos napelemből áll, évi 550 ezer kilowattórás termelését az áramszolgáltatói hálózatba értékesítik majd. Az ügyvezető kitért arra, hogy az erőmű-beruházás kevesebb mint tíz éven belül térül meg,  tervezett élettartama 30-40 év. Hozzátette: a lassú avulási idő miatt 25 év múlva a naperőmű még a teljesítménye 80 százalékát képes garantáltan produkálni.Babó Gábor szólt arról, hogy az elmúlt két évben a Newergies Kft. saját beruházásában két naperőmű épült Jászágón.

Ez év elején egy 185 millió forintos beruházásban megvalósuló, szintén évi 500 ezer kilowatt beépített teljesítményű naperőművet építettek. Ennek érdekessége, hogy akkor az első és egyetlen olyan hazai naperőmű beruházás volt, amely támogatás és pályázati pénzek felhasználása nélkül készült el – közölte. Ez a naperőmű júliustól szeptemberig 150-180 ezer kilowatt óra energiát termelt – mondta Babó Gábor, majd összehasonlításként hozzátette: a tavasztól őszig tartó  80 százalékos termelési kapacitást, ősztől tavaszig – a napos órák számának csökkenése miatt – 20 százalékos váltja. Ezeken túl a cég 2013-ban közel 70 millió forintból 50 százalékos Leader pályázati támogatással épített egy mára már mintegy 110 kilowatt beépített teljesítményű bemutató telepet Jászágón, amely két napkövető és egy fix beépítésű napelemes rendszerből áll.

Babó Gábor elmondta: tervezik egy, a most átadottnál tízszer nagyobb, 5 megawattos erőmű létrehozását a Jászságban, ennek pontos helyszíne még nem publikus. Ez szintén támogatás nélkül, kizárólag piaci finanszírozással valósulna meg, és a létesítmény a tervek szerint 2016 végén kezdené meg az energiatermelést – fűzte hozzá.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.