Napenergiával működő csónakmotor a Balatonon

A napokban nem mindennapi élményben lehetett része a WWF Magyarország egyik munkatársának, hiszen a Balatont egy napelemmel működtetett motoros csónakkal szelte át.

Az elképesztő találmány forradalmasíthatja a vízi közlekedést, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen semmivel sem szennyezi a vizet. A Fishing & Hunting Magazin munkatársai keresték meg szervezetünket azzal, hogy egy nem mindennapi szerkezetet próbálnak ki a Balatonon. A napelemmel hajtott csónakmotor teszteléséről mi sem maradhattunk le, így kollégánk hajnalban útra kelt, hogy elsőkézből lássa a különleges találmányt. A Torqeedo T1003 elnevezésű modell német gyártói nem kevesebbet állítanak, mint, hogy egy normálméretű balatoni csónakra szerelve, az egész tavat körbehajózhatjuk 2,5 km/h sebességgel, megállás nélkül. Mindezt napelem segítségével! A mindössze 1,5 m hosszúságú és 0,9 m szélességű, kihajtható napelemet a csónak tetejére kell szerelni, majd csatlakoztatni a motorhoz, és már készen is állunk az indulásra. Miközben haladunk a solar panel (napelem) az energiaforrás, amely átlagos időjárási körülmények között folyamatosan képes tölteni a csónakmotorba beépített lítium mangán akkumulátorokat. Utunk végeztével, egy 25 cm átmérőjű hengerbe összehajtva, akár magunkkal is vihetjük következő állomásunkra, az alig másfél kilogrammos solar panelt. 

A napelemmel működő csónakmotorok elterjedése hatalmas előrelépést jelentene a környezetkímélő vízi közlekedésben. A benzinnel működtetett motorok szennyezik a folyók, tavak vizét, és ezzel veszélyt jelentenek az élővilágra. A fenntartható jövő érdekében fontos, hogy minél több ehhez hasonló, rendkívüli találmány születhessen meg, amelyek segítségével egyre többet tehetünk bolygónk jövőjéért. A napokban nem mindennapi élményben lehetett része a WWF Magyarország egyik munkatársának, hiszen a Balatont egy napelemmel működtetett motoros csónakkal szelte át. Az elképesztő találmány forradalmasíthatja a vízi közlekedést, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen semmivel sem szennyezi a vizet. A Fishing & Hunting Magazin munkatársai keresték meg szervezetünket azzal, hogy egy nem mindennapi szerkezetet próbálnak ki a Balatonon. A napelemmel hajtott csónakmotor teszteléséről mi sem maradhattunk le, így kollégánk hajnalban útra kelt, hogy elsőkézből lássa a különleges találmányt.

A Torqeedo T1003 elnevezésű modell német gyártói nem kevesebbet állítanak, mint, hogy egy normálméretű balatoni csónakra szerelve, az egész tavat körbehajózhatjuk 2,5 km/h sebességgel, megállás nélkül. Mindezt napelem segítségével! A mindössze 1,5 m hosszúságú és 0,9 m szélességű, kihajtható napelemet a csónak tetejére kell szerelni, majd csatlakoztatni a motorhoz, és már készen is állunk az indulásra. Miközben haladunk a solar panel (napelem) az energiaforrás, amely átlagos időjárási körülmények között folyamatosan képes tölteni a csónakmotorba beépített lítium mangán akkumulátorokat. Utunk végeztével, egy 25 cm átmérőjű hengerbe összehajtva, akár magunkkal is vihetjük következő állomásunkra, az alig másfél kilogrammos solar panelt. A napelemmel működő csónakmotorok elterjedése hatalmas előrelépést jelentene a környezetkímélő vízi közlekedésben. A benzinnel működtetett motorok szennyezik a folyók, tavak vizét, és ezzel veszélyt jelentenek az élővilágra. A fenntartható jövő érdekében fontos, hogy minél több ehhez hasonló, rendkívüli találmány születhessen meg, amelyek segítségével egyre többet tehetünk bolygónk jövőjéért.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.