Napenergiával működő repülő

A napfény erejével repülő Elektra One Solar nullára redukálta károsanyag-kibocsájtását, karbantartása olcsónak számít, és ráadásul csendes is.

Az Elektra One Solar napelemes elektromos repülőt nemrég hozta nyilvánosságra a SolarWorld és a PC-Aero. A jármű elődjének a Callin Gologan által tervezett Elektra One tekinthető, melynek elektromos motorját még nem napelemek látták el energiával. Az Elektra One Solar egy egyszemélyes repülőjármű. Az előző prototípushoz képest nagyobb szárnyszélességgel bír, amely lehetővé teszi, hogy a sima Elektra One-hoz képest kétszer annyi ideig maradhat a levegőben. Ez azt jelenti, hogy majdhogynem 1000 kilométert tehet meg, és több mint 8 órán keresztül képes repülni. A napelemek a repülő szárnyain helyezkednek el, mellyel a gép repülés közben jut energiához. Az egész szerkezet összesen 182 kg-os, teherbírása pedig 110 kg, a pilótát is beleértve. „Az Elektra One a jövő közlekedési módjának jelképe, mely a hatékony és környezettudatos elektromos járművekre épül” – mondta Frank Asbeck, a SolarWorld vezérigazgatója. „Nem szabad tovább fosszilis energiahordozókra – melyek felhasználása zajt és szennyezőanyagot termel, és mennyiségük korlátozott – támaszkodnunk ahhoz, hogy eljussunk egyik pontból a másikba. A bőségesen rendelkezésre álló napenergia a legcélszerűbb választás a légi utazáshoz.”

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.