Napenergiával működhetne a Donald Trump által a mexikói határra tervezett fal

Meglepő tervvel állt elő az amerikai elnök. Donald Trump Iowa államban, Cedar Rapids városában tartott beszédet, amelyben kifejtette, hogy a kormány jelenleg is azon gondolkodik, hogy a mexikói határra tervezett falat fotovoltaikus berendezésekkel lássák el.

Ennek azért lenne értelme, mert az így termelt árammal a fal finanszírozhatná a működését. A politikus az amerikai költségvetési forrásokat előlegnek tekinti és az összeget Mexikótól vámok vagy a külföldi átutalásokat sújtó adók formájában szerezné vissza. Az amerikai belbiztonsági minisztérium egyébként az építési költségeket 21,6 milliárd dollárra becsülte, de a szenátus demokrata tagjai úgy vélték, hogy a végső költség ennek az összegnek a háromszorosa is lehet.

Bár Trump az ötletet a sajátjaként mutatta be, az valójában a Gleason Partners nevű cégtől származik, amely tavasszal jelentkezett az elképzeléssel. Az önfinanszírozású konstrukció 20 éven át működne akkor, ha a termelt áramot mind az Amerikai Egyesült Államoknak, mind Mexikónak eladnák. A PowerScout elemzői ugyanakkor némileg pesszimistábbak voltak és nem hitték, hogy a fal kevesebb, mint 25 év alatt ki tudná gazdálkodni a megépítési költségeit. A Gleason Partners által megadott falmérföldenkénti 7,5 millió dolláros költségjavaslat a PowerScout szakemberei szerint szintén nem realisztikus. Amennyiben ugyanis abból indulnak ki, hogy csak a napelemek mérföldenként 46 millió dollárba kerülnének, úgy a projekt teljes költsége 68 és 158 milliárd dollár közötti összegre jönne ki.

 

Sebastian Zahn, az Energieheld nevű német társaság képviselője közölte, hogy egy ilyen létesítmény sosem tudná a névleges 3,2 millió kWP-t leadni (3200 kilométeres fallal és méterenként 5 panellel számolva), inkább csak annak a felét. Várhatóan kizárólag az amerikai oldalon helyeznének el paneleket. Miután a napelemek akkor termelnek ideálisan, ha dél felé néznek, az amerikai oldal pedig északra van, így Zahn eleve 80 százalékos termelés-visszaeséssel számolt. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a modulokat valószínűleg merőlegesen helyezik majd el, holott a 30 fokos dőlésű felszerelés lenne az ideális. Ez szintén 60-70 százalékos termelés-visszaesést eredményezhet. Ezenkívül meg kellene oldani a por miatt a napelemek tisztítását is. Nem közömbös a kapcsolódó vezetékek és az energiaveszteség problémája sem, s az, hogy minden bizonnyal több kisebb vezérlőközpont kihelyezésére lesz szükség.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.