Napenergiát hasznosít az óvoda

Napkollektor-rendszerrel állítják elő a meleg vizet a gánti óvodában. A jelenleg 20 kisgyermek második otthonául szolgáló intézményt 1560 kWh/év teljesítményű kollektorokkal szerelte fel a Jüllich Glas Holding Zrt. Solar Üzletága.

A magyar tulajdonú üvegipari cégcsoport solar technológiákkal foglalkozó részlegének célja, hogy a megújuló energiák hasznosításának elterjedését további oktatási intézmények támogatása révén is elősegítse. Ünnepélyes keretek között adták át a Mese-vár Óvoda Gánti Tagóvodájában beüzemelt napkollektor-rendszert. A Jüllich Glas Holding Zrt. Solar Üzletágának felajánlásaként megvalósított beruházás révén az intézmény melegvíz-ellátását a jövőben környezetbarát módon, napenergia felhasználásával oldják meg. A mintegy 600 000 forintból kiépített, 1560 kWh/év kapacitású rendszerrel jelentős megtakarítást ér el az intézmény. Az úgynevezett vákuumcsöves napkollektorból, a hozzá kapcsolódó hőcserélőből, melegvíz-tárolóból és szabályzóból álló berendezést Spergelné Rádl Ibolya, Gánt polgármestere és Faddi Péterné, az óvoda vezetője vette át Dr. Warvasovszky Donáttól, az ágazat vezetőjétől.

 
A megújuló energiaforrások hasznosításának egyik legismertebb és legelterjedtebb eszköze a napkollektor, ez a módszer használati meleg víz előállítására szolgál. A napelemes, úgynevezett fotovoltaikus rendszerek a nap energiáját közvetlenül elektromos árammá alakítják. Ez a technológia bonyolultabb és költségesebb, azonban nagy felületen elhelyezve a napelemek jelentős mennyiségű áramot képesek termelni, és a megtérülésük nagy pontossággal tervezhető. A Jüllich Glas Holding Zrt. Solar Üzletága 2007-ben jött létre. A székesfehérvári székhelyű cég több mint kétéves, állami forrásokkal is támogatott kutatás-fejlesztési programja keretében olyan módszereket és gyártási kapacitást hozott létre, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a napelemek építészeti felhasználását. A holding közelmúltban felavatott gyártóegységében speciálisan üveg-üveg közé integrált napelemeket is készítenek. Ezzel az eljárással olyan paneleket állíthatnak elő, amelyek épületek teljes homlokzatának burkolására is alkalmasak. Ezáltal a felület az esztétikai funkción túl energiát is képes termelni, nagyban javítva az üzemeltetés hatékonyságát. Az ünnepségen Dr. Warvasovszky Donát bejelentette, hogy a gánti kezdeményezés kedvező fogadtatását látva a vállalat vezetése további oktatási intézmények számára is lehetőséget kíván biztosítani hasonló rendszerek elnyerésére. Erre a célra a Jüllich Glas Holding Solar Üzletága rövidesen pályázatot ír ki Fejér megye kistelepüléseinek óvodái számára, amelynek keretében használati meleg víz előállítására alkalmas napkollektorok beszerzéséért és telepítéséért versenghetnek az intézmények és növendékeik.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.