Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napenergiában is az élre törne az olajhatalom
Tudj meg többet: Napenergia

Napenergiában is az élre törne az olajhatalom

Rendkívüli megállapodást kötött a szaúd-arábiai állami befektetési alap és az amerikai SunEdison. Az együttműködés értelmében a két fél egy 3 GW napelemgyártási kapacitással rendelkező vertikális üzemet építene több milliárd dollárból. A beruházás nemcsak a méretét tekintve számítana rendkívülinek, hanem abból a szempontból is, hogy a világ egyik legnagyobb olajkitermelő országában valósulna meg.

Kedden jelentette be a SunEdison, hogy a szaúd-arábiai állami befektetési alappal megállapodást kötött, mely keretében egy vertikális, 3 GW modulkapacitással rendelkező gyárat építenének. A beruházás mintegy 6,4 milliárd dollárra rúgna, és 2017-től indulna a gyártás. Az üzem lefedné a napelemgyártás teljes spektrumát, a poliszilikontól kezdve, az ingot és wafergyártásig. Ha megvalósul a beruházás, úgy az két szempontból is rendkívüli jelentőségű lenne: egyrészt a világ vezető modulgyártói a legutóbbi éves beszámolók szerint egyenként kevesebb, mint 2,5 GW-nyi kapacitással rendelkeznek.

Másrészt egy olyan ország tervezi megvalósítani a beruházást, mely a világ egyik legnagyobb olajkitermelője. Szaúd-Arábia 2010-ben meghirdetett új energiastratégiájában többek között azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra az ország teljes energiaigényének közel harmadát megújulókból fedezné, így az üzem jelentősen hozzájárulna ezen cél eléréséhez. A SunEdison részvényeinek az árfolyama a tegnapi kereskedésben 4,9 százalékkal emelkedett a New York-i tőzsdén.

forrás: portfolio.hu

Ajánlott tartalom

Brutális hatékonyságot értek el napelemekkel a termőföldeken

Kiemelkedően jó eredményeket produkált 2018 forró és száraz nyarán az úgynevezett agrofotovoltaikus napenergia hasznosítás.