Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Napenergia: nulla közelébe csökkenhet az ár 2030-ra
Tudj meg többet: Napenergia

Napenergia: nulla közelébe csökkenhet az ár 2030-ra

A jelenlegi évtizedben, vagyis 2010 és 2020 között körülbelül hatodára csökken a napenergia villamosenergia-termelési költsége, 2030-ra pedig közel nullára eshet Sam Arie, az UBS bank elemzőjének Financial Timesban ismertetett elemzése szerint.

A megújulók várhatóan hamarosan minden energiaforrásnál olcsóbbak lesznek, ami máris vállalatok stratégiai intézkedéseinek hullámát indította el az energiaszektorban – emeli ki az elemzés. Tucatnyi nagy európai energiavállalat – a meghatározó szektorindexeket alkotó társaságok mintegy fele – jelentett be a közelmúltban olyan akvizíciókat, eladásokat vagy egyéb átvételeket, amelyek alapvetően átformálják üzleti modelljüket.

Míg korábban a szél- és napenergia bőséges támogatásokra szorult, vagyis a megújulók nagyjából a kormányzati támogatások függvényében tudtak bővülni, 2017 áttörést hozott e téren, és már olyan nagy szél- és napenergia projektek tűntek fel, amelyek már támogatás és adókedvezmény nélkül is életképesek. Ez azt jelenti, hogy a megújulók már a technológiai fejlődés által megengedett tempóban képesek bővülni, nem pedig a világ energiaügyi minisztereinek rendeleteitől függően.

A fejlődést az aukciós modell bevezetése is gyorsította, amely már eleve feltételezett egy fejlettségi szintet. A megújulók egymással való versengése, illetve a modell pedig olyan mértékű innovációt és hatékonyságjavulást hozott, amit senki sem várt – értékel az UBS elemzője. Az Egyesült Királyságban a tendereztetés kevesebb mint felére csökkentette az offhore szélenergia költségét (illetve az aukción nyertes ajánlatok kötési árát) három év alatt, Németországban pedig hasonló mértékben csökkent a megújuló energia felára 2015 óta. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Magyarország több mint 400 MW napelem kapacitást helyezett üzembe 2018-ban

2018 rekordévet jelent az ország napenergia fejlesztéseit illetően.