Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napenergia működtet egy afrikai repteret
Tudj meg többet: Napenergia

Napenergia működtet egy afrikai repteret

Afrika első napelemmel működő repülőtere a Fokváros és Port Elizabeth közt félúton megtalálható George Repülőtér. Energiahasználatának 41 százalékát adja a múlt héten átadott, 200 négyzetméternyi napelem, amely teljes kapacitáson 750Kw energiát állít majd elő.

Az egymillió dolláros projekt része annak a törekvésnek, amellyel a Dél-Afrikai Köztársaság energiaellátását változatosabbá és zöldebbé szeretnék tenni. A repülőtér a látványos Garden Route közelében fekszik, amely lagúnáival és burjánzó növényeivel vonzza a turistákat. Évente 600 ezer utas fordul meg a reptéren, amely az ország egyik logisztikai központja is.

A világ első, és kizárólag napenergiával működő repülőtere Indiában van, ez a Cochin Nemzetközi Repülőtér, de a 2012-ben átadott Galápagosi reptér is említésre méltó, ezt ugyanis kombináltan nap- és szélenergiával látáják el.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Mi történik az elöregedett napelemekkel?

Mint minden elektromos berendezés, úgy a napelemes rendszer is valamikor el fog használódni, és idővel szükségessé válik annak cseréje, és az elöregedett elemek leszerelése és ártalmatlanítása.