Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napenergia és műanyag palackok – fenntartható épületek Afrikában

Napenergia és műanyag palackok – fenntartható épületek Afrikában

A műanyag-palackokat a környezeti katasztrófa elrettentő példájaként, a műanyag-szatyrokkal együtt az esztelen konzumizmus szimbólumaként, illetve a szelektív hulladékgyűjtés egyik értelmeként szokták emlegetni. Néha azonban még hasznukat is lehet venni.

A nigériai Kaduna államban más sorsot szánnak nekik, minthogy egy recikláló erőműben végezzék. Házakat építenek belőle. A műanyag palackokat földdel és sárral töltik meg, és az építők szerint rendkívül szilárd struktúrákat képesek így létrehozni. De ez nem minden: napenergiával működnek az elektromos berendezések, a zuhanyzók, a mellékhelyiségek, a víztisztító tartályok. A palackház szülőanyja Katrin MacMillan, aki 2010. decemberében indította el Nigéria műanyagpalack-recikláló programját. A program keretében szállodákból, éttermekből, követségekről, és civil otthonokból gyűjtik az építkezéhez szükséges palackokat. A nigériai palackprogram egyik következő lépése a selujai Africa School of Excellence tantermeinek bővítése. Ehhez megtanítják az iskolás gyerekeket a „palacktégla” gyártásának technikájára, és az új ifjú „kőművesek” vezetik majd az építkezést 2012 januárjában.

Ajánlott tartalom

Vajon hogyan működik a napkollektor?

Távolról sokan keverik össze a napkollektorokat az elterjedtebb napelemekkel, pedig a különbség nem is lehetne nagyobb a két panel között.