Napelemmel termelt áram tárolása

Több helyen hallottam már, hogy milyen gazdaságtalan és környezetszennyező a napelemmel, mint zöldenergiával termelt áram tárolása – hiszen az akkumulátorokat 3-5 évente cserélni kell, drága, ráadásul utána veszélyes hulladéknak minősülnek.

Az egyik hozzászóló is ezt vetette fel, így visszatérve kicsit technológiai oldalra talán érdemes kifejteni a tárolási lehetőségeket.

Nos igaz, hogy az akkumulátoros tárolás megöli az egész napelemes rendszer zöld voltát. De szerencsére semmi szükség erre kis rendszerek (házak) szintjén – kivéve persze a dzsungelben, vagy néhány megmaradt tanyán az Alföldön, de ezek teljes kapacitása ezrelékei a lehetséges napelemes piacnak.

A zöldáramot lakossági rendszereknél vissza kell táplálni az elektromos hálózatba, ha éppen nem tudjuk felhasználni (pl. a déli órákban, amikor jellemzően a családok otthon sincsenek és közben a napelemes rendszer csúcsra jár). Teljesen felesleges, költséges és környezetet szennyező megpróbálni akkumulátorral tárolni, kivéve az említett néhány tanyasi esetet. A felesleg tárolására ott az áramszolgáltató hálózata, aki átveszi és megveszi tőlünk a fel nem használt kWh-kat nyáron, gyakorlatilag zöld akkumulátorként.

A cikk folytatása itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.

Nincs hozzászólás

  1. Szerintem az akkumulátoros megoldást fel lehet váltani hidrogén tárolásával nagy nyomású tartályokban,vagy csővezetéken nagy távolságra el lehet vezetni.A hidrogén a nappal termelődött árammal elektrolízis útján vízből nyerhető.
    A hidrogén üzemanyagnak,fűtésre,vagy ismét áramtermelésre környezetbarát módon felhasználható.

  2. Bár a cikk többi része itt nem látható, hozzászólásom leginkább oda tartozik. Én azért nem törnék kategórikusan pálcát az akkumulátoros tárolás felett. (mint pillanatnyilag elérhető tárolási mód) A hálózatra termelő inverter és a normál akkutöltő+ a 12V-ról 230-t előállító inverter árkülönbségéből már önmagában több garnitura akku egység kijön. És akkor még nem számoltuk a feleslegessé vált napelem modulokat, mert az ELMŰ nem azonos áron adja és veszi az áramot. Azt sem valószinűsítem, hogy csak 5 évet bírnának az akksik, amikor autóban, sokkal mostohább körülmények között 6-8 évet is kihúznak. Ezt egy saját, háztartást kiszolgáló rendszerre gondolom, nagy tételben lehetne más is. Igen, ahogy egy hozzászóló már írta a lendkerekes MAGLE megoldás is ilyen lehet, de ez csak egy érzés. A víztartályos is kisipari, nincs az a nagy tó ami elnyelne ennyi áramot, a budai hegységbe tervezett energia tó is sok tíz éve vár megvalósításra, pedig annak idején a zöldek még nem is léteztek. Hatásfoka pedig max 40%, szintén csak érzésre. Ha pedig vízbontásos energia tárolásra gondolunk akkor legalább a szürke vagy fekete vizet bontsuk, ne a tisztát.

  3. a telj. cikket elolvastam!
    nekem a véleményem:otthoni termelésű nap es szel energiaval termeljunk aramot,amiből hydrogént nyerünk,amit a téli időszakra (fűtés) tároljunk pld: primagáz méretü tartályokban OTTHON!!!

    azzal majd :fűthetünk is de elég 1 hydrogén auto,ami ha otthon vunk,a generátorárol ellátja a házat energiával!

    melléktermék: naponta 1.5 dl steril viz!

    CO= 0,00!

    minden más megoldás emberi szandékos félrevezetés

    mert: h mindenki a hálozatra csattl,mikor nagy % ban mindenkinek lesz nap/szel mini erőműve:ingyen se fog kelleni a nappal naposidőben/ill szeles időben term. áram. bele gondoltak már Uraim!

    érdemes elolvasni:
    http://www.alternativenergia.hu/a-honda-napenergiaval-mukodo-hidrogen-toltoallomast-avat/13394