Napelemmel csökkenti lábnyomát a lappföldi Mikulás

Napelemekkel kívánják csökkenteni a sarkvidék szén-dioxid lábnyomát a lappföldi SantaPark Arctic World-ben, a Mikulás észak-finnországi hivatalos városában.

A megoldással segítik megőrizni a törékeny sarkvidéki környezetet az eljövendő generációk számára. A karácsonyi hangulatot kereső, több mint 70 különböző országból érkező 100 000 vendégnek a SantaPark Arctic World számos izgalmas élményt kínál. Ugyanakkor a klímaváltozás jelentette globális hőmérséklet-emelkedés egyre nagyobb veszélyt jelent az Északi-sarkvidék természeti értékeire, sőt a finn Meteorológiai Intézet szerint az elkövetkező 100 évben a hó drámai csökkenése várható. Az Északi-sarkkörön való elhelyezkedésének köszönhetően a SantaPark Arctic World-ben évente 52 napon át nem kel fel a nap, és az év 52 napján nem nyugszik le. Nyár közepén ez azt jelenti, hogy az energiatermelés hetekig tart folyamatosan, miközben a panelek napi 280 kWh teljesítményt generálnak, írja a piacesprofit.hu.

A Sharp paneljei képesek ellenállni az Északi-sarkkörön tapasztalható extrém időjárási körülményeknek is, valamint a kecses, teljesen fekete design illeszkedik az élménypark megjelenéséhez. Mivel a klímaváltozás közvetlen hatással van otthonára, Finnország hivatalos Mikulása nagyon komolyan veszi a környezetvédelmet. Elmondta: “Közeleg a Karácsony, ne feledkezzünk el barátainkról, szeretteinkről és a rászorulókról. A Karácsony az adományozás ideje, és számunkra a Karácsony leginkább egy gondolkodásmód, a másokkal törődés és a szeretet fontosságát jelenti egész évben. Az egymással és a környezettel való törődés nagyon fontos. Kis lépésekkel kezdődik, és azzal, hogy helyes döntéseket hozzunk egy jobb és biztonságosabb környezet érdekében mindenki számára.”

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.