Napelemmel borított ház készült a napfényes Németországban

A nem kevéssé feltűnő külsejű épület tervezésének eredeti célja az energia-hatékony otthon, illetve anyaépület létrehozása volt.

A német csapat filozófiája az volt, hogy “feszegessük a határokat a legújabb technológiák közül.” Az épületet ezért úgy tervezték, hogy maximalizálja a PV napelemes rendszer gyártását és használatát, illetve az interneten mérhető kapcsolatot a villamos távvezeték-hálózattal. Az eredmény: egy kétszintes, kocka alakú épület lett, napelem borítással a tetőn és a tejes oldalfalakon, miközben a belső terekben egy multifunkcionális lakóterület kapott helyet. Az ügyes csapat legelőször rajztáblán alkotta meg az elképzeléseit, majd ezt követően jött a fenntartható építészet többi eleme. A csapat viszonylag kicsi létszámú, hiszen mindössze 24 diákból áll, akik javarészt építészek. Az egyik csapattag, Sardika Meyer mondja, hogy azért rajtuk kívül persze sokan mások – barátok, rokonok, ismerősök – is részt vettek. „Annyi támogatást kaptunk, hogy ez szinte hihetetlen.” A német csapat első helyen végzett a Solar Decathlon 2007 és a 2009-es fordulóin is.

A felületet 11,1 kW-os fotovoltaikus (PV) napelemes rendszerek takarják, melyek 40 kristály szilícium panelt számlálnak így a tetőn, és körülbelül 250 vékonyfilm réz indium gallium diszelenid (CIGS) panelt az épület oldalán. A CIGS komponens ugyan kevésbé hatékony, mint a szilícium, de jobban teljesít akkor, ha éppen felhős az idő. A homlokzat erősen szigetelt, egyedi vákuum hőszigetelő panelei plusz a fázisváltó gipszkarton együttese biztosítja a folyamatos, kellemes hőmérsékletet. A kéretlen napenergiát egy automata rács blokkolja le. A kétszintes, kocka alakú ház homlokzatát teljes egészében napelemekből álló tető borítja, amely egy családi ház energiafelhasználásának akár a 200%-át is fedezni képes ily módon.

Az épület mindemellett még erős, kiváló szigetelést is kapott, illetve automata árnyékolókat is felszereltek, hogy csökkentsék ily módon is a nem kívánt hő elnyelését. A ház számos további intelligens funkciót is rejt még magában, mint például a több ízben is fellelhető rejtett bútorok és berendezések használata. Egy komoly egyetem középpontjában a technológia áll. Az építészmérnökök, a természet- és társadalomtudományok, illetve a gazdasági szakemberek jövőbeni képviselőinek mind közös érdeke az az összetett és fontos kérdéskör, mely a jövőnkről szól. A Darmstadt Egyetem energiatermelő épülete, a SurPLUShome, kétszer nyerte el az amerikai Solar Decathlon versenyét. Ez is azt bizonyítja, hogy mennyire intelligens dolog közösen együttműködni, és ily módon nyitni az új prespektívák felé. Az épület belsőépítészeti vonatkozásban olyan, mintha egyetlen szoba volna. Ez ugyanis növeli a hőtároló kapacitást a térben, valamint csökkenti a természetes, illetve a gépi szellőztetés szükségességét, és a villanyenergia iránti igényt a világítás szempontjából. A hőtárolót egy látens tároló rejti el, melyet gipszkartonból építettek. Ezen kívül, telepítettek egy természetes szellőztető rendszert is, amely lehetővé teszi a falakon át törtnő szellőztetést, magas biztonsággal.

Az épület burkolata is optimalizálva lett az energia-termelés szempontjából, különböző fényelektromos berendezések telepítésével és az egyedi szigeteléssel. Az átviteli hőveszteség, minden nem átlátszó fal esetében – az U-érték 0,077 W / m2K a szabványos egysége, mely körülbelül 3-szor jobb, mint a tényleges követelmények Németországban. Az 5 cm-es, vékony vákumszigetelési panel (VIP) egyenlő egy normál, 40 cm-es szigeteléssel, azonban csökkenti a hő hidakat, mivel a VIP réteg az épület teljes egészét beborítja. A hármas üvegezés U-értéke 0,8 W / m2K alatt van, ez is nagyon kiválónak számít. És végül még egy érdekesség: a surPLUShome nagyon egyedi, és funkcionálisan is hatékony a konyhai készülékek, valamint a takarítás során. Például használnak egy olyan szárító, hőszivattyús technológiát, amely csökkenti az energia iránti igényt 30% -al. Minden ilyen készülék könnyen és biztonságosan használható energiát biztosít, de még ennél is fontosabb az épületautomatizálás, hiszen megkönnyíti a házban élők és tartózkodók hatékony életvitelét, írja a design.hu.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.