Napelemgyárat avattak Székesfehérváron

Korszerű napelemek gyártását kezdte meg Székesfehérváron a Jüllich Glas Holding Zrt. solar üzeme; a 13 ezer négyzetméteres gyár 2,5 milliárd forintból valósult meg, amiből 1,2 milliárd forint a gépbeszerzés és az ingatlanfejlesztés, 800 millió forint pedig a kutatás-fejlesztés költsége volt.

A kutatás-fejlesztéshez és a beruházáshoz együttesen 398 millió forint támogatást nyert a cég a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében – mondta el Jüllich Ádám, a cég elnöke. A napelemgyár termékei iránt már most élénk bel- és külföldi érdeklődés van, s amennyiben azok realizálódnak, növelni kell a jelenlegi 12 megawattos kapacitást, s két éven belül megduplázódhat a Jüllich Glas Holding mintegy 6 milliárd forintos árbevétele. Az üzem olyan napelemek gyártására akar specializálódni, amelyek az épületek homlokzatának burkolásra használhatók. A Jüllich Glas Holding Zrt. magyar tulajdonú üvegipari társaság, Magyarország piacvezető üvegfeldolgozó cége. A társaság évente két és félmillió négyzetméter üveget értékesít bel- és külföldön, 800 ezer négyzetméternyi hőszigetelt, 300 ezer négyzetméternyi edzett, valamint 250 ezer négyzetméter ragasztott üveget gyárt, 100 ezer négyzetméternyi autóüveget ad el évente, s háromezer üzleti partnere van.

 
Tavalyi nettó árbevétele mintegy 6 milliárd forint, eredménye 150 millió forint volt. Árbevételének mintegy 25-30 százaléka exportból származik, ezt piacainak bővítésével 50 százalékra szeretné növelni. Lakatos Csaba vezérigazgató elmondta, hogy a cég hosszabb távon 9-10 milliárd forint értékű fejlesztést kíván megvalósítani, egyebek között jelentős fejlesztéseket tervez a megújuló energiaforrások előállítására alkalmas eszközök gyártására.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.