Napelemet flakonból

Hallott már a kolloid kvantumpontokról? Nem? Pedig a közeljövőben forradalmasíthatják a napenergia-termelést.

Két fő csapása van a napelemek fejlesztésének – vagy a hatékonyságot igyekeznek javítani (jelenleg 40 százalék körül van a legjobb típusok hatásfoka), vagy a költségeket leszorítani. Jellemzően az egyik csak a másik rovására szokott sikerülni, azaz vagy nagyon hatékony és roppant drága megoldást kapunk, vagy ugyan olcsó lesz az eredmény, de csapnivaló teljesítménnyel alakítja át a napsugárzást elektromos energiává.

Ez utóbbiba tartozik a kanadai mérnökök által nemrég bejelentett spray, mely valahogy mégis feloldhatja a fenti paradoxont. Úgynevezett kolloid kvantumpontokat hoz létre szinte tetszőleges felületen, melyek aztán segíthetnek függetlenedni a szénhidrogénekre alapuló energiatermeléstől. Ugyan maga a módszer relatíve olcsó – tehát a fenti tézis szerint nem túl hatékony -, de olyan felületeket is be lehet vele borítani, amik korábban nem vehettek részt az energiatermelésben. Ezáltal pedig – noha nagyobb felületen, de – felpörgethető egy-egy létesítmény napenergia-előállítása. Legalábbis a kanadaiak szerint.

A spray akár íves felületeken is használható, köszönhetően annak, hogy rugalmas hordozóra is felfújható. Egyelőre azonban nem lehet teljes az örömünk, mivel a termék még – sajnos – közel sem piacérett. Jelenleg azon dolgoznak a mérnökök, hogy javítsanak a hatékonyságon.

A nanométeres világban, kristályformában létező kolloid kvantumpontok mindazonáltal nem csak a napenergia-ipar számára hozhatnak jelentős változást. Tavaly például már felbukkant az első, erre a technológiára alapuló LCD TV. A Sony készüléke nem energiatermelésre használta a technikát, hanem a kijelző részeként alkalmazta, a képminőség javítása végett.

forrás: ma.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.