Miután a benzin és a gázolaj ára rohamos növekedésbe kezdett, és akadnak olyanok is, akik emellett még a globális felmelegedés miatt is aggódnak, egyre nagyobb figyelem irányul az elektromos járművekre.

Napelemes töltőállomásokat tesztelnek Japánban

Miután a benzin és a gázolaj ára rohamos növekedésbe kezdett, és akadnak olyanok is, akik emellett még a globális felmelegedés miatt is aggódnak, egyre nagyobb figyelem irányul az elektromos járművekre.

Egyre másra kerülnek elő a régi-új tervek, és már az idei évben is egészen biztató prototípusokkal találkozhattunk. A legnagyobb akadályt a közeli jövőre vetítve az elektromos autókat kiszolgáló infrastruktúra megteremtése jelenti.
Ezt igyekszik orvosolni többek között a Honda. A japán óriás megkezdte egy napenergiával működő elektromos töltőállomás tesztelését.
Amikor az autógyártók először elkezdtek gondolkozni az elektromos autók bevezetéséről, úgy tervezték, hogy az egyik fosszilis üzemanyagot kiváltják egy másikkal, vagyis az olajat a szénnel, ami az erőművekben eltüzelve elektromosságot generál. A jelenlegi szénkibocsátást csökkentő törekvések mellett azonban nem árt a megújuló energiaforrásokra koncentrálni, 10-15 éven belül ugyanis belefuthatnak a globális egyezmények korlátozásaiba az ilyen jellegű beruházások.

A Honda három japán nagyvárosban indítja el Elektromos Jármű Tesztelési Programját a Tokió külvárosi övezetét képező Szaitama prefektúra környezetvédelmi hivatalának támogatásával. A két fél reményei szerint megteremtik a “teljes energiagazdálkodást”, azt a rendszert, ami egy kényelmes, ugyanakkor alacsony szénkibocsátású életvitelt biztosítva ellátja energiával a háztartásokat és közösségeket.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A német autóipar ellene van a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámoknak

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.