Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napelemes töltőállomás önállóan működő drónoknak
Tudj meg többet: Napenergia
index

Napelemes töltőállomás önállóan működő drónoknak

A kisméretű, irányító személyzet nélküli drónok rengeteg területen vethetőek be automatikus megfigyelési célzattal: járőrözhetnek egy adott terület felett, de fedélzetükön elhelyezett szenzorjaikkal akár a levegő minőségét is hatékonyan monitorozhatják.

Noha a hasznos repülő alkalmatosságok önállóan tudnak repkedni, folyamatos működtetésükhöz mégis szükség van kiszolgáló személyzetre, ugyanis akkumulátoridejük véges, így akkumulátortöltéshez vagy akkumulátorcseréhez mindenképpen külső segítséget kell igénybe venniük – legalábbis az esetek többségében.

Erre a kihívásra ad hathatós választ egy új napelemes töltőállomás, amely a Dronebox nevet viseli. Ez a speciális kis doboz egy teljesen önállóan működő töltőrendszer, amely sokáig képes töltögetni a rajta landoló drónokat, így a repülő apróságok tényleg minden különösebb extra emberi felügyelet nélkül végezhetik a rájuk bízott feladatokat.

Az automata töltőállomás kint hagyható a terepen, ahol akár hónapokon át is képes mindenféle külső beavatkozás nélkül ellátni a rá bízott feladatot, azaz megbízhatóan tölti a drónok akkumulátorait. Maga a töltőállomás egy napelemekkel fedett részen helyezkedik el: a drón landolása előtt a napelemes tető szétnyílik, így a drón egyenesen a töltőpontra szállhat le.

A Dronebox mellé vásárolható egy külön kiegészítő is, ami Remobox névre hallgat és több hasznos szolgáltatást is kínál. A Remobox egyrészt tartalmaz egy tartalék üzemanyagcellát, amellyel a terepen lévő töltőállomás üzemideje akár egy évre, vagy még tovább is kitolható. Az eszköz ezen felül kommunikációs szolgáltatásokat is kínál, sőt, a környezet monitorozására is képes, így biztosítható, hogy a drón ideális körülmények között dolgozhasson.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

index

Az EU 17,6 milliárd euróval segítették a fejlődő országokat a klímavédelem érdekében 2015-ben

A klímaváltozás hatásainak megállításához és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében az Európai Unió és tagállamai 17,6 milliárd eurós (1 euró mintegy 310 forint) támogatást nyújtottak fejlődő országoknak 2015-ben - írta közleményében az Európai Unió Tanácsa kedden.