Napelemes robotok harcolnának az olajszennyezés ellen

A jövőben autonóm robotok hada segíthet kezelni az olajszennyezéseket.

Ez az ötlet bújik meg azon új, napelemes robotprototípusok mögött, melyeket nanotechnológiával szereltek fel és az MIT kutatói fejlesztettek ki. A szakemberek szerint ezen robotok hatalmas hada egy hónap alatt kezelni tudná egy Mexikói-öböl méretű terület szennyezését.
A „Seaswarm” névre keresztelt robotokat az intézet Senseable City Laborjában dolgozták ki. Ez a kezdeményezés szenzorokra és hordozható elektronikára fókuszál. A nyár kezdetén a kutatókat felkérték, hogy új dizájnt mutassanak be a velencei Biennale fesztiválon, mely azt reprezentálná, a nanotechnológia milyen pozitív hatással lehet 40 év múlva. Olyan robotot hoztak létre, mely olajelnyelő nanoanyagot foglal magában. Az anyagot az MIT vendégprofesszora, Francesco Stellacci fejlesztette ki.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.