Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napelemes parabola
Tudj meg többet: Napenergia

Napelemes parabola

Az IBM Research olyan napelemes rendszert fejlesztett ki, amely képes az összegyűjtött energia 80%-át felhasználni.

Egy magas koncentrációjú rendszerről van szó, amely össze tudja sűríteni 2000 nap erejét több száz napelemes chip segítségével, amelynek felülete egyenként egy cm2. A titok, hogy minden cellát egy, a szuperszámítógépeknél alkalmazott technológiával hűtenek. A napelemes parabola első példányát, amely megváltoztathatja a napelemek jövőjét, az IBM zürichi székhelyén helyezték el.

E napelemes modulok képesek a begyűjtött napenergia több mint 30 %-át villamos energiává átalakítani, további 50%-ot pedig hő formájában gyűjtik be, amit például víz sótalanítására lehet alkalmazni. Vagyis ez azt jelenti, hogy a rendszer a begyűjtött napenergia mintegy 80 %-át képes hasznosítani, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Tűz volt a paksi atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában - közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Nincs hozzászólás

  1. Nem tudom, mi volt az eredeti cikk, de ez gáz: Egy magas koncentrációjú rendszerről van szó, amely össze tudja sűríteni 2000 nap erejét több száz napelemes chip segítségével, amelynek felülete egyenként egy cm2

    Azért lehetne valakit szerezni, aki tud angolból fordítani.