Napelemes panelház, új fűtésrendszerrel

Van egy példaértékű tízemeletes panelház Uránvárosban, ahol újraszigetelték az egész épületet, kicserélték a teljes fűtésrendszert s most napelemek is működnek a tetején. Ily módon a korábbi fűtésköltségek megfeleződtek. A részletekről Kiss Dezső közös képviselővel beszélgettünk.

– Mekkora összegből sikerült mindezt véghez vinni?

– A teljes korszerűsítés negyvenmillió forintba került, s a liftcsere, a szigetelés tizenkét milliót vitt el, a többit a fűtésre fordították. Kicserélték az összes csövet és radiátort, szigetelték a ház meleg vizes hálózatát. A ház éves hőmennyiség-felhasználása csaknem a harmadára csökkent. Ami a költségeket illeti, a pénz harmada központi támogatás, harmadát az önkormányzat állta, és harmadrészt a lakók fizettek, lakásonként háromszázezer forintot, írja a bama.hu.

– Jól hangzik, de mit jelent ez egy családra vetítve?

– Egy kétszobás lakás esetében tíz éve bruttó 11 300 forint volt a házban a havi fűtésdíj, most pedig 6100 forint. Így három év alatt megtérült a lakóknak a beruházásba vitt pénze.

– És most mindenfelé csőrengeteg hálózza be a lakásokat?

– Az öntött radiátorok helyett könnyebb, kisebb elemek kerültek a szobákba, s a korábbi függőlegesen futó csőrendszert átalakították szintenkénti vízszintes elrendezésre. Összességében tizenöt százalékkal kevesebb cső fut a házban, mint korábban. Mindemellett volt olyan társasház a városban, ahol azért nem mentek bele a pályázati korszerűsítésbe, mert féltek az átalakítási munkáktól.

– Hogy jön itt képbe a napelemek használata?

– A Pétáv keresett meg bennünket, hogy a minta legyen még eredetibb. A ház tetején csaknem húsz négyezetméter napelem fért el, s mivel nyár végén állították üzembe, így még nincs éves működési adatsorunk. De az bizonyos, hogy a közös helyiségek villamosenergia-szükségletét és a lift energiaellátását fedezi az így termelt áram. Ekkor egy füst alatt kicserélték a meleg vizes csöveket is, ami újabb ezresekkel csökkentette a kiadásokat.

– Akkor hát ez a követendő út minden távfűtéses háznál?

– Amennyiben lesznek újra pályázatok, mert öt éve nemigen lehet ilyen pályázati forrásokhoz hozzáférni. Az Európai Unió azonban a hírek szerint 2014-től kiemelten segíti az ilyen átalakításokat, szóval érdemes rákészülni.

Közös képviselő hatvan tömbházban

Kiss Dezső a Pest megyei Inárcson született 1956-ban. Pécsett nőtt fel, a Komarov Gimnáziumban érettségizett, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett magasépítő üzemmérnöki diplomát 1977-ben. Panelházakat épített a Baranyai Építőipari Vállalatnál, majd húsz éven át a Pécsi Ingatlankezelő Vállalat műszaki ellenőre volt, ahol a nagy felújításokat felügyelte. Egy ideje tömbházak közös képviselőjeként dolgozik, megközelítőleg 60 ház és 1600 lakás tartozik hozzá. Egy lánya van, Dóra 28 éves, Kozármislenyben tanít.

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).