Napelemes pályázati lehetőségek

A tavalyi és az idei évben egyedülálló lehetőség nyílt meg a KKV-k számára azáltal, hogy korábban nem tudtak ilyen kedvező feltételek mellett napelemes rendszer telepítésére támogatást igénybe venni.

Jelen cikkünkben azokat a pályázati lehetőségeket ismertetjük, melyek jelenleg is rendelkezésre állnak a kis- és középvállalkozások számára. A GINOP-4.1.4-19-es kódszámú, “Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című pályázati kiírás 55%-os támogatási intenzitás mellett 3-100 millió Ft-os támogatást biztosít a KKV-k számára energetikai fejlesztéseik végrehajtására. Ez már egy olyan kombinált kiírás, ami napelemes rendszerek telepítésén túl az adott épület energiagazdálkodását is javító adottságok (fűtéskorszerűsítés, szigetelés, nyílászárócsere, stb.) fejlesztését is lehetővé teszi. A pályázat nagy előnye, hogy a napelemes rendszerek kialakítása önállóan is megvalósítható, amennyiben annak összteljesítménye meghaladja a 15 kWp-t. A korábban ismert 2020.01.15-i határidőig 1537 db kérelem érkezett be összesen 24.863.789.462 Ft értékben.

Mindez azt jelenti, hogy a beérkezett támogatási kérelmek összege több mint 4 milliárd Ft-tal meghaladta a pályázati kiírásban dedikált 20,42 milliárd Ft-os keretet. Egy 2020. január 20-án kiadott módosítás viszont újabb beadási szakaszt hirdetett, mely 2020.április 30-a 10 óráig tart. A pályázatok elbírálása standard eljárásban, a szakaszosan történik. Ez azt jelenti, hogy az elbíráló bizottság a támogatási kérelmeket jogosultsági és tartalmi értékelésre bocsátja, és az egy szakaszban beérkezett kérelmek támogathatóságáról a felhívásban előírt tartalmi értékelési szempontoknak való megfelelés szerinti sorrendiségük alapján kell dönteni. Mivel a támogatási keretösszeg nem került megemelésre, ezért a további kérelmek benyújtása azt a kockázatot rejti magában, hogy a pályázatok benyújtását követően, és a folyamatos elbírálás során a keretösszeg kiosztásra kerül, így az adott, újonnan beadott pályázatok forráshiány miatt elutasításra, vagy tartaléklistára kerülhetnek.

GINOP-4.1.3-19-ES PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG

A GINOP-4.1.3-19-es, „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című kiírás olyan cégeket támogat, melyek villamosenergia fogyasztásának fedezésére.  elegendő egy 5-15 kW-os napelemes rendszer telepítése. A pályázat keretében rendszermérettől függően 1 és 3 millió Ft közötti összeg igényelhető. A támogatási programban rendelkezésre álló keretösszeg 23,92 milliárd Ft. Bár a támogatási intenzitás 100%-os, a vissza nem térítendő támogatás mértékét a kialakított rendszer mérete is meghatározza. A pályázatban a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket, vagy amennyiben meghaladja azt, akkor az önerőből finanszírozandó.

Fontos megjegyezni, hogy ez a pályázati lehetőség nagyobb fogyasztású KKV-knak is opcionális lehet, hisz bőven van benne még forrás, és 2020.szeptember 30-i zárásig is idő. Egy kisebb rendszer ugyan nem fogja 100%-ban fedezni az adott vállalkozás fogyasztását, viszont biztosabban nyerhető támogatás ezzel a kiírással napelemes rendszerre, mint a GINOP-4.1.4-19-cel. A későbbi Önerőből történő bővítésnek pedig semmi akadálya.

MIT HOZ A JÖVŐ?

A fent említett két pályázati lehetőség nagy sikerét látva az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei között szerepelteti, hogy további pályázati lehetőségként egy új konstrukcióval tesz közzé kiírást a kiscégek számára napelemes rendszerek telepítése céljából. Erre nagy szükség is van, mivel a már ismert két GINOP-os pályázat feltételrendszere kizárta a KKV-k egy csoportját a pályázati lehetőségből, ezért fontos, hogy a gazdasági szféra ezen szegmensei is élni tudjanak az EU-s támogatásokkal, hogy fenntarthatóbb módon működhessenek tovább.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.