Napelemes orvosi táska

Laura Stachel amerikai szülészorvos egy afrikai misszióban vett részt. Egy alkalommal szemtanúja volt, hogy egy műtétet kerozénlámpa fényénél végeztek.

A lámpa azonban kiégett az operáció közben, így az orvosok kénytelenek voltak munkájukat zseblámpa mellett befejezni. A doktornőt annyira sokkolta ez az élmény, hogy hazatérése után gondolkodni kezdett a megoldásokon. (Aiolus News) Miután férje a napelem-iparban dolgozik, így kísérletezni kezdtek különböző nappanelekkel és kis méretű lámpákkal egy hordozható orvosi táskán, amelyet afrikai utazásokra használhatnak. A napenergia és egy kis akkumulátor tűnt a legjobb megoldásnak, mivel számos afrikai faluban nincsen villamos energia-hálózat, ugyanakkor bőségesen van napsütés nappal az akkumulátor feltöltésére. A kisméretű lámpákra pedig azért volt szükség, hogy azok szintén biztonságosan elférjenek a táskában.

Ma már a Föld mintegy 200, világtól elzárt helyén dolgozó orvoscsapat birtokában van ilyen táska. Kezdetben elsősorban szülészetekre állították össze tartalmát, de ma már mindenféle sürgős orvosi beavatkozásokra alkalmas lett. A rendszer fő alkotó elemei: 40-80 W-ot termelő napelemek, LED lámpák, töltők az akkumulátornak és mobiltelefonoknak és a 12 amperórás akkumulátor, de bővíthető 200 W-os napelemekre és 140 amperórás akkumulátorra is.  A napelemes orvosi táskáknak köszönhetően immár évente 15 ezer anya kap 24 órás ellátást Afrikában és a világ más kevésbé fejlett tájain.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.