Napelemes mentők Nagy-Britanniában

Napelemekkel látják el Nagy-Britannia több grófságában a legújabb típusú mentőautókat – jelentette be Berkshire-t, Buckinghamshire-t, Hampshire-t és Oxfordshire-t átfogó South Central Ambulance Service NHS Foundation Trust. A tervet kísérletként már 2012 elején elkezdték, de mára már valamennyi új típusú helyi mentő (Rapid Response Vehicles) napelemes tetővel rendelkezik.

Ezzel nemcsak az üzemanyag-fogyasztást és a káros kibocsátást csökkentik, hanem a jövőben ritkábban kell akkumulátort is cserélni bennük, hiszen azokat bármikor, bárhol feltölthetik a napelemek által.

A mentőautóknál ez utóbbinak azért van különleges jelentősége, mert a rohamkocsiknak szinte folyamatosan jár a motorja, de legalábbis stand-by üzemmódban van két hívás között. A napelemekkel azonban ki lehet kapcsolni a motort, mivel a tetőt érő folyamatos „napcsókok” miatt nem kell tartani a vészhelyzetben történő lefulladástól. Nemcsak az autók motorját, hanem a különböző életmentő gépeket, például a defibrillátorokat, a GPS-eket, és más kommunikációs eszközöket is működtetheti a napenergia.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.