Napelemes ledes prizmát alkalmaznak Szegeden

Az országban is újszerű közlekedésbiztonsági eszközt, az útburkolatba épített, napelemes, LED-es prizmákat telepítettek egy forgalmas útszakaszra Szegeden.

A szegedi Körtöltés utcán az egyik bevásárlóközpont mellett forgalomtechnikai okokból nem lehetett gyalogátkelőhelyet kialakítani, noha sokan mennek át az úttesten – mondta sajtótájékoztatóján az önkormányzati képviselő. Az útburkolatban ezért LED-es prizmákat helyeztek el, amelyek a sötétben villogva hívják fel az autósok figyelmét arra, hogy veszélyes útszakaszhoz érkeztek – közölte Kalmár Ferenc, a szegedi közgyűlés városüzemeltetési tanácsnoka. Nagy Péter, a kivitelező Visibilty Kft. társtulajdonosa elmondta, forgalmas helyeken, veszélyes útszakaszokon, iskoláknál, egészségügyi intézményeknél, bevásárlóközpontoknál több helyütt is használnak LED-es prizmákat figyelemfelhívásra. A Szegeden alkalmazott megoldás újdonsága az, hogy a napelemes technikának köszönhetően az útburkolat felbontása és vezetékek lefektetése nélkül is telepíthetők az eszközök, így a beruházás lényegesen olcsóbb a hagyományosnál, és sokkal kisebb a meghibásodás lehetősége is. A villogó LED-ek nemcsak este, hanem rossz látási viszonyok között, ködben is bekapcsolnak, és négyórás megvilágítás után három napig működőképesek – tette hozzá.

 

+ képünk illusztráció

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.