Napelemes lámpával a sötétség ellen

Sokunknak magától értetődő, hogy rendelkezésre áll elektromos áram, azonban a Föld egyes vidékein még világításhoz sincsen belőle elegendő.

Ilyen a dél-afrikai East Rand területe is, ahol elektromos áram híján petróleum lámpákkal illetve tűzifával teremtenek fényt. Azonban Murray Sharp új találmányával változtatni szeretne ezen. Murray Sharp ipari mérnök és csapata megtervezett egy napelemmel ellátott lámpát, mellyel világítási megoldást kívánnak biztosítani a fejlődő illetve fejletlen országok lakóinak. A Hawk névre hallgató napenergiás lámpa biztonságos alternatívát nyújt a több szempontból is veszélyes kerozinlámpák és a szabadon égő tűz helyett. Így nem csak az egészség megőrzésében segítenek, de környezetkímélő és ráadásul alternatívát is nyújtanak.

hawk lamp

A Hawk legfontosabb része a napelem-panel, amellyel nappal össze tudja gyűjteni a világításhoz szükséges energiát, és így külső energiaforrás nélkül is képest fényt generálni sötétedés után. Ezen kívül rendelkezik konnektorba dugható csatlakozóval is, hogyha esetleg mégis szükség lenne rá, valamint egy másik, kisebb eszközök feltöltésére használható bemenettel is. A lámpa dizájnja egyszerű, így igénybe vétele nem igényel semmiféle technikai tudást. A fény három LED-es fényrúdon keresztül szóródik szét, melyek a nagyobb hatókör érdekében 60 fokos elforgatással helyezkednek el egymáshoz képest. A készülék igen kompakt tervezésű, így felhelyezhető a falra, állítható a földre vagy akár függeszthető a plafonra is.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.