Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Napelemes kisokos, minden amit tudni kell a kilowattokról
Tudj meg többet: Napenergia

Napelemes kisokos, minden amit tudni kell a kilowattokról

A napelemes technológiánál használt mértékegységeket tekintettük át, és szedtük egy csokorba.

Annak érdekében, hogy könnyen átláthatóvá váljon a napelemek világa a következőkben áttekintjük mindazokat a mértékegységeket, amelyekkel szembetalálkozhatnak az érdeklődők egy árajánlat esetén.

WATTOK (W) KILOWATTOK (kW), MEGAWATTOK (MW)

A napelemes rendszerek világában a leggyakrabban a watt (W), és annak többszörösét jelentő kilowatt (kW) és megawatt (MW) kifejezésekkel találkozhatunk. Ezzel pedig az adott elektromos termék teljesítményt tudjuk kifejezni. Ennek a mértékegységnek az elnevezése James Watt skót fizikushoz köthető.  A híres feltaláló halálát követően, az életében elért eredményeinek tisztelegve illeték a teljesítmény mértékegységét az ő nevével.

Egy adott eszköz teljesítményét különben többféleképpen is ki lehet számolni attól függően, hogy az milyen jellegű munkát végez:

  • fizikai, mechanikai munka esetén 1 W-nyi teljesítmény, amit 1 J (joule) munka 1 másodperc alatt létrehoz.
  • elektromos teljesítménynél, fogyasztó esetében a rá kapcsolt feszültség (U) és áramerősség (I) szorzatával értelmezhető ugyanez.

A napelemes rendszerek esetében a napelemek teljesítményének mutatószáma a watt. Viszont, ha már többet kapcsolunk össze az összteljesítményük már akkora, hogy egyszerűbb azt kilowattban, vagy éppen megawattban meghatározni:

  • 1 000 W = 1 kW
  • 1 000 kW = 1 MW
  • 1 000 000 W = 1 MW

KILOWATTÓRA (kWh)

A kilowattórával már mindenki találkozhatott, aki rápillantott a villanyórájára, vagy az áramszámlára, ugyanis a felhasznált – és a napelemes rendszerrel megtermelt – áram mennyiségét a szolgáltatók ezzel a mértékegységgel mérik. Legegyszerűbben ez úgy magyarázható el, hogy kilowattórával (kWh) jelezzük az 1 óra alatt adott fogyasztó által felvett elektromos munkát 1 kW teljesítmény mellett.

A napelemes rendszereknél méretezése esetében éppen ezért merül fel az a kérdés, hogy mekkora az adott épület fogyasztása éves szinten kilowattórában, ugyanis egy egyszerű képlettel így már meghatározható annak kiváltáshoz szükséges rendszerméret.

WATT PEAK (Wp) KILOWATT PEAK (kWp)

Gyakran elhangzik az árajánlatadók részéről a watt-/kilowatt peak kifejezés is, ami összezavarhatja az érdeklődőket. Ez pedig nem más, mint a napelempanel, vagy a rendszer névleges teljesítménye. Ez az érték az a csúcsteljesítmény, amire a laboratóriumi, vagyis a gyártó által vizsgált közegben a képes lehet a termék. Éppen ezért a valós körülmények között egy napelemes rendszer termelése eltérő lehet.

A könnyebb megértés érdekében a következő példával szeretnénk érzékeltetni a dolgot:

Egy adott épület fogyasztása 15 db 340 Wp-es napelemmel váltható ki a kivitelező számításai szerint. Ebben az esetben a rendszer összteljesítménye 5,1 kWp-es lesz.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Ajánlott tartalom

Hol a legdrágább az áram a világon?

A német fogyasztók fizetik a legmagasabb áramdíjat a világon, több mint a dupláját a globális átlagnak a Verivox összehasonlító portál és a Global Petrol Prices energiaipari adatszolgáltató felmérése alapján.