Napelemes kiserőművet épített ki a Budapesti Gazdasági Főiskola

Több mint 200 napelem-modulból álló kiserőművet épített ki a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Kara.

Az Európai Unió közel 50 millió forintos támogatásából megvalósult beruházás várhatóan 57477 kWh elektromos energiát termel majd évente, mely a becslések szerint évi közel 2,4 millió forintos megtakarítást jelent majd az Intézménynek.

Nem csak ökológiai lábnyomát csökkenti a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) zalaegerszegi Gazdálkodási Kara, hanem éves szinten közel 2,4 millió forintot is megtakarít majd áramszámlájából a napokban átadott, 204 napelem-modulból álló kiserőműnek köszönhetően. Az Európai Unió közel 50 millió forintos támogatásából megvalósuló beruházás eredményeként az Intézmény elektromos ellátásának egy része megújuló energiabázisra állt át. A Kar egyik épületének lapostetőjén kiépített 49,94 kW teljesítményű napelemes kiserőmű várhatóan évi 57 477 kWh elektromos energiát termel majd a Kampusz számára.

Az innovatív, energiatakarékos és környezettudatos beruházás illeszkedik a Kar Zöld Kampusz Mintaprojekt koncepciójába, melynek során korábban szürkevíz hasznosító rendszer, komposztáló, épületszerkezeti hőszigetelés, és ezekhez kapcsolódó szemléletformáló rendezvények valósultak meg.

„A Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kara egy gyönyörű 11 hektáros zöldterületen helyezkedik el. Munkatársaink, oktatóink és hallgatóink számára mindig is fontos volt ennek a természeti környezetnek a megőrzése. Ezért is vállalkoztunk korábban elindított Zöld Kampusz mintaprojektünk keretében a fenntartható fejlődést szolgáló fejlesztések, programok létrehozására, bíztunk benne, hogy az érdekes szakmai és szórakoztató események Zalaegerszeg, a megye és a régió lakosai, diákjai számára követendő példát jelenthetnek majd. Örülünk, hogy legújabb napelemes projektünk tovább erősíti környezettudatos működésünket”– hangsúlyozta dr. Halász Imre, a Gazdálkodási Kar dékánja.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.