Napelemes kiegészítők tesztje

Bluetooth kihangosítók, univerzális töltők és napelemes akkumulátorok vonulnak fel tesztünkben.
Mi is az a napelem? Hogyan működik?

Ahogy fejlődik a technológia és gyorsul az információáramlás, az embereknek úgy lesz egyre fontosabb, hogy odafigyeljenek a környezetükre, vagy legalábbis azt higgyék, hogy megteszik. A jelenség egy-két éve a telekommunikációs piacot is elérte, a gyártók szinte versengenek egymással azon, hogy ki a “zöldebb”, de igazság szerint semelyikük nem az eléggé, csupán pár olyan terméket állítanak elé, melyek mutatóba jók lehetnek a környezetvédőknek (az egyedüli kivétel talán a Sony Ericsson, nekik tényleg sok zöld termékük van). Elektronikai berendezéseknél persze nincs sok variáció a környezetvédelemmel: a dobozokat lehet újrahasznosított papírból készíteni, a felhasznált műanyagok alapja lehet mondjuk ásványvizes palack, a kézikönyveket elektronikus formátumban is tudják mellékelni, ezek mind klassz dolgok. De a legjobbak talán a napelemek, mert bár egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen jót tesznek a környezetnek (elképzelhető ugyanis, hogy az efféle eszközök előállítása több rosszat tesz, mint amennyi jót a használatukkal elérhetünk), az biztos, hogy olyan helyen is lehetővé teszik az elektromos energia előállítását, ahol egyébként nem lenne mód ilyesmire.

Mert mik is azok a napelemek? Olyan szilárdtest eszközök, amelyek a fénysugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják. Az energiaátalakítás alapja, hogy a fény elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít. A fogalmat nem szabad összekeverni a napkollektorral, mely egy olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Ezeknél a hőcserélő közeg jellemzően folyadék, de a levegőt használó változatai is elterjedtek, magyarán a közös szál csupán annyi, hogy mindkettő a nap energiáját használja. Érdekesség, hogy azt az energiát, amely az összes Földön található és kitermelhető kőolajkészletekben rejlik a Nap másfél nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását tehát a Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné, persze csak akkor, ha az egészet hasznosítani tudnánk.

napkollektor

De nem tudjuk, a napelemek jelenlegi hatásfoka sajnos messze van attól, hogy ilyesmire az elkövetkezendő pár évben sor kerülhessen. A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától és a napelemre csatolt terheléstől. A fény intenzitását ugyebár kevéssé tudjuk befolyásolni (legfeljebb annyiban, nem takarjuk el a napelemet szándékosan), de a másik két paraméter elméletileg kézben tartható. Egy napelem hatásfokának kiszámításához el kell osztanunk a fényelem által leadott maximális teljesítményt (Pm) a a napsugárzás energiájának (E, W/m2) és a napelem felületének (Ac, m2) szorzatával. Érdekesség, hogy a Föld jelenlegi legnagyobb naperőműve 40 MW-os, ami mindössze tizede a Paksi Atomerőmű egyetlen blokkjának a teljesítményének, ráadásul ezt is csak ideális időben produkálja. A tisztánlátás kedvéét megjegyezném, hogy a napelemek ls napkollektorok mellett létezik egy harmadik fogalom is: fotovoltaikus elem, mely egyszerűen megfogalmazva olyan napelem, amelyik árnyékban is működik.

Hogy minek apropóján írtam most le mindezt? Azért, mert a Speedshop küldött egy adag napelemes kiegészítőt, univerzális töltőket, iPhone akkumulátort, autós kihangosítókat. Ezekről lehet olvasni a következő két oldalon.

Univerzális töltők, iPhone akkumulátor
Brando ST-9001

Napelemes töltőből rögtön kettőt is kaptunk – mivel nyilván ezek a legérdekesebbek, rögtön velük kezdjük. A nagyobbik cucc neve ST-9001, papíron (pontosabban a forgalmazó nyilvántartása szerint) az olasz Brando gyártja, de ennek a dobozon semmi jele, ez bizony ránézésre egy kínai cucc. Persze mindegyik az, a lényeg, hogy itt már a csomagoláson is látszik, mivel az nincsen átszabva az európai igényekre.

Egy akkumulátorral egybeépített, többféle csatlakozófejjel felszerelhető töltőről van szó, mely egy egész érdekes konceciónak tűnik. Nem mondhatni rá, hogy különösebben minőségi hatást kelt, pedig tulajdonképpen nincs rosszul összerakva, kívülről selymes, kellemes tapintású műanyagok takarják, szállítás közben össze lehet csukni, zárómechanika helyett egy mágnes teszi felel a rögzítésért, ami kellemes megoldás. Körülbelül negyed kilót nyom, mérete összecsukva 137 x 79 x 24 milliméter, kinyitva pedig nyilván nagyjából kétszer ilyen széles. A benne lévő akkumulátor 2500 mAh-s, a napelem 1,52 W-os, tölteni külső áramforrás alkalmazása nélkül legfeljebb 280 mA-s erősséggel tud 3,8 V feszültség mellett, melyet egészen 5,5 V-ig lehet feltolni, ám ilyenkor a töltési erősség nyilván csökken. Nem tudni, hogy papíron mennyi idő alatt kellene feltöltenie egy átlagos telefont, ez nyilván attól függ, hogy mennyire van feltöltve a belső akkumulátor, illetve mennyire süt a nap: nekünk 8 óra alatt sikerült feltolnunk egy Nokia 5800-t közepes napsütés mellett úgy, hogy a töltő akkumulátora teljesen üres volt, mikor elkezdtük a folyamatot.

A ketyerén vannak furcsaságok, például az oldalt lévő csúszkás állító, melynek négy állása van: 4,5, 5,0, 6,3 és 9,0 V, plusz egy félig kínai, félig angol felirat, hogy válasszuk ki a helyes feszültséget… Mi van? Miért nekem kell? Tegye meg a gép helyettem, honnan kellene tudnom, hogy melyik a jó állás, ha netán laikus vagyok? Nézzem meg a töltőn? Itt egy Samsung, 4,75 V van rajta, ilyen állás miért nincs? Ez minden, csak nem felhasználóbarát dolog. Azt azért még elmondom, hogy a töltőfejeket a ketyerébe dugható, gyárilag mellékelt USB kábel segítségével tudjuk használni, hét féle fej van: miniUSB, vékony és régi csatlakozós Nokia, régi és új Sony Ericsson, régi és még régebbi Samsung, köszi, ez bruttó 18 000 forintért elég szerény, függetlenül attól, hogy méretéből adódóan ennek a napelemnek van az egyik legnagyobb teljesítménye. Extra funkció, hogy lehet zseblámpaként is használni, hisz került rá egy fehér színű LED is, melyet egy külön gombbal kapcsolhatunk be. Hálózati áramról pedig pár óra alatt feltölthetjük, ilyenkor vihetjük magunkkal és használhatjuk mobil töltőállomásként, melyet nagyjából karban tudunk tartani, ha néha napoztatjuk. Enjoy the sunshine, ahogy a doboz is mondja.
Solar Charger

Név alapján ez sem valami megnyerő, sem típusjelzés, sem márka nincs, a mágnesesen záródó doboz viszont egész igényes csomagolásnak mondható, pedig egy 4000 forintos cuccról van szó, melynek a koncepciója teljesen ugyanaz, mint a feljebb taglalt kiegészítőknek, csak itt minden kisebb. Maga az eszköz teljesen kompakt, akkora, mint egy meghízott iPod nano, formavilágában és színében is arra emlékeztet, én egy rózsaszín variánst kaptam. A beépített akkumulátor kapacitása 1350 mAh, a napelem töltési erőssége 80 mA 5,5 V feszültség mellett, ami lássuk be, nem is olyan rossz, legalábbis papíron. Használat közben viszont elég kiábrándító az eredmény: a beépített lítium akkumulátort notebookról (azaz USB-n keresztül) feltölteni körülbelül 10 óra alatt lehet. Ha kétszer ennyi időnk és sok napsütésünk van, telefonunknak körülbelül másfél óra készenléti időt vagy nagyjából húsz perc beszélgetési időt nyerhetünk, ami legfeljebb végszükség esetén lehet hasznos.

Adapterekből itt korrekt mennyiséget és választékot kapunk: Apple iPhone, régi és új Nokia, új Sony Ericsson (Fast Port), új LG, régi és új Samsung, miniUSB és microUSB, plusz egy sima USB anya, amibe aztán bármit beledughatunk. Az ár is teljesen korrekt, vészhelyzetben használható, hordozható áramforrásnak tökéletesen megfelel, de a napelemes töltőrésztől ne várjunk sokat, az tényleg csak utolsó utáni esetben jöhet szóba, ha nagyon speciális helyzetbe kerülünk (például a sivatagban ragadunk, sok vízünk és árnyékunk van, de 24 óra múlva fontos hívást kell lebonyolítanunk…).
Brando napelemes iPhone akkumulátor

Sajnos nem tudtam kipróbálni azt az iPhone 2G-hez és 3G-hez való napelemes külső akkumulátort, mely szintén a csomagban lapult, ugyanis a szerkesztőségben semelyik készülékkel nem rendelkezünk, az iPod Touch különféle generációira viszont sehogy nem tudtam rárakni a cuccot. Papíron szintén Brando gyártmány, gyakorlatilag nem az (a dobozon nincs cégjelzés), annyit tudni, hogy egy alulra cuppantható, 500 mAh-s akkumulátorról van szó, melyen található egy nagyjából 3 x 4 centiméteres napelem, mely mondjuk harmad akkora, mint az előző cuccon. Ha egyszerű matematikát használunk, rájöhetünk, hogy 20 óra alatt úgy 6 perc beszélgetési időt adhat az iPhone-nak, tehát sok értelme nincs. Az árát nem tudni, de mivel kuriózum, úgy gondoltam, hogy írok róla.

Autós kihangosítók, véleményLG HFB-510

A napelemeket persze nem csak a mobiltelefonok, hanem az azokhoz tartozó kiegészítők töltésére is lehet használni. A fényt adó égitest energiáit használó headsetről úgy két éve már írtunk, most pedig itt vannak a napelemmel működő autós kihangosítók. A koncepció életképességét jól mutatja, hogy már az LG is gyárt ilyen eszközöket, a nálunk lévő neve HFB-510, de tudni kell, hogy nem ez az első ilyen modelljük.

Egy szélvédőre cuppantható, bluetoothos kihangosítóról van szó, melyet nem csak szivargyújtóról, hanem napsugárral is lehet tölteni. A dizájn elég furcsa, a cucc olyan, mint egy méretes kavics, melyet a korábban megszokott megoldásokkal ellentétben nem a napellenzőre, hanem ténylegesen a szélvédőre kell felraknunk, melyben egy cuppanós talpakkal rögzülő keret lesz segítségünkre, abba tudjuk becsúsztatni magát a kihangosítót. Nyilván autótól és vezetőtől függ, hogy ez mennyire jó megoldás, biztosan akadnak olyanok, akikez zavar majd, hogy a cucc gyakorlatilag kitakar egy részt a látómezejükből, de alapvetően azért nem vészes a dolog. Az elhelyezésnél egyébként nem mindegy, hogy hova rakjuk, mert a híváskezelő és hangerőszabályzó gombokhoz nyilván hozzá kell majd férnünk vezetés közben is, tehát nem megoldás, hogy átrakjuk az anyósülés oldalára.

A hangminőség egész jó, de nem tökéletes: külön pirospont jár a tényleg effektíven működő zajszűrés és a multi-point miatt (magyarán azért, mert az eszközt több telefonnal is összeköthetjük). A lényeg viszont nem ez, hanem a napelemes töltés, melynek itt már valóban van értelme: a 16 óra beszélgetési vagy 1000 óra készenléti időt nyújtó ketyere szivargyújtóról 3, napról pedig 33 óra alatt töltődik fel teljesen, ami azt jelenti, hogy egy óra napozással nagyjából fél óra beszélgetési időt nyerünk. Beláthatjuk, hogy egy átlagos autóvezető ezt röhögve hozza, magyarán a HFB-510-et egyszer kell majd szivargyújtóról feltöltenünk: az első használatkor. Utána élete végéig el fog menni a napelemek segítségével, ami igen jó ajánlatnak tűnik, ha figyelembe vesszük a korrekt hangminőséget és a bruttó 14 890 forintos végfelhasználói árat. Kicsit idegesítő benne az, hogy az LG saját töltőcsatlakozóját használja, de jó pontot érdemel a gyártó, amiért kapunk három kábelt (LG -> LG, microUSB -> LG, vékony Nokia -> LG), ezek segítségével telefonról is tudjuk tölteni a kihangosítót.

Anycom SCK-200

Teljesen ugyanez az elve az Anycom SCK-200 nevű, az LG-nél kicsit olcsóbb kihangosítónak. Kicsit olcsóbb (bruttó 11 990 forint), ebből adódóan hangminősége is gyengébb, de még a használható szinten belül mozog. A napelem hatásfoka viszont sajnos jóval gyengébb, mint a HFB-510-nél, ahol ugye 2:1 volt az arány a napozás és a beszélgetési idő között. Itt ugyanez 6:1, tehát 3 óra napoztatással tudunk fél órát fecsegni, amihez fele akkora beszélgetési idő (15 óra) jár, itt tehát a napelem inkább tekinthető egy kiegészítő szolgáltatásnak, mint egy tényleges megoldásnak a töltésre. Épp ezért ezt a cuccot nem is ajánlom különösebben.

KonklúzióAz egyértelműen látható, hogy a napelemes megoldások terjednek a telekommunikációs piacon, ahogy az is tiszta sor, hogy egyelőre csak korlátozott lehetőségek vannak bennük. A mobiltelefonok hátuljára épített napelemek ugyanúgy kiegészítő szolgáltatásként működnek, mint külön megvásárolható napelemes töltők, a hálózati áramforrást ugyanis gyenge hatásfokuk miatt nem tudják kiváltani. A kisebb energiaigényű kiegészítőknél viszont már ténylegesen használható a napelem, az autós kihangosítók és a Bluetooth headsetek átlagos használat mellett tényleg megvannak töltő nélkül, ami nem csak a környezetnek jó, hanem kényelmes dolog is. Reméljük, hogy a jövőben egyre több hasonló cuccal találkozhatunk majd a boltok polcain.

A tesztelésre kapott eszközöket a www.speedshop.hu biztosította, köszönjük. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk a mobilarena.hu oldalon készült.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.