Napelemes kerékpárút épül Münchenben

A bajor fővárosban egy olyan kerékpárutat terveznek az Isar partján, amelyet napelemekkel borítanának be.

A Solmove nevű startup által kifejlesztett borítás nem csupán áramot termel, hanem akár a hó és a jég megolvasztására is képes. Az FDP városi tanácsa ezért is támogatja a megoldás alkalmazását. A kiválasztott szakasz mindössze 90 méter hosszú, a projekt a későbbi fejlesztések szempontjából mégis meghatározó lehet. Tavaly november óta a Köln melletti Erftstadtban működik Németország első napelemes kerékpárútja. Michael Mattar, az FDP müncheni frakcióvezetője azzal érvelt, hogy ha egy kisváros képes volt egy ilyen beruházás megvalósítására, akkor Münchennek is képesnek kell lennie. Az FDP ezért kezdeményezte, hogy egy éven belül épüljön ki egy 90 méteres szakaszon a napelemes kerékpárút.

Az új borítást Donald Müller-Judex mérnök fejlesztette ki és kis méretű napelemekből áll, amelyeket üvegcsempékbe ágyaztak be és a kialakításának köszönhetően csúszásgátló. Az üvegcsempék ráadásul egyszerűen ráragaszthatók a meglévő felületekre és azokat előtte nem is kell kezelni. Egy 90 méteres szakaszon évente akár 16 megawattóra áram is termelhető, ezzel az árammennyiséggel pedig a kerékpárút is fűthető. Emellett a csempékbe LED-eket építettek be, így az adott útszakasz megvilágítható. A fennmaradó árammennyiség pedig betáplálható a hálózatba.

A megoldás egyetlen hátránya, hogy drága. A pontos árat Müller-Judex nem árulta el, de azt igen, hogy a célja az, hogy körülbelül két éven belül megvalósulhasson a sorozatgyártás. Akkor a rendszer négyzetméterenkénti ára körülbelül 250 euró lesz. A napelemes kerékpárútról a végső döntést a müncheni városi tanács hozza meg. Amennyiben a borítás beválik, akkor akár autóutakra is kerülhet. Az első ilyen útszakaszt két éven belül Bad Hersfeldben építik ki és indukciós eljárással akár az elektromos autókat is feltöltheti. A mérnök a Magment nevű cég bevonásával továbbfejleszti a technológiát.

Kép: solmove.com

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.