Napelemes iPod és iPhone jöhet

Az Apple hamarosan olyan iPod-okat és más Apple termékeket dob a piacra, melyekre vékony napelemeket integráltak.

Az Apple nemrégiben nyújtott be egy újabb szabadalmat a napenergiával működtetett hordozható készülékekre, beleértve az iPod-ot, iPhone-t, és MacBook-okat és még az iPad-ra is. Izgalmas hírek érkeznek folyamatosan az Apple világából, végre zöldül a cég.

A szabadalmi ábrák azt mutatják, miként lehet az iPod készüléket lefedni egy ilyen vékony filmszerű anyaggal. Az elemzés szerint, melyet a Patently Apple végzett, a vékonyfilmes napelem segítségével a készülék villamos energiát termel, amikor közvetlen fénynek teszik ki, viszont továbbra is tölthető a hagyományos módon. Bizonyos high-tech programozás lehetővé teszi, hogy a készülék attól függően működjön, hogy csatlakoztatva van-e, vagy sem, és hogy a Napból merített energiával töltődhessen, amikor nem csatlakoztatják a hálózatba.

Ami még érdekesebb, hogy a napelemeket akkor is kiválóan töltenek, ha a készülék részben árnyékban van. Azok, akik ismerik a napelemeket, tudják, hogy általában probléma, ha a panel részben árnyékos helyen van, mert akkor annak energia-hatékonysága jelentősen csökken.
Az, hogy hogyan működik, az nem teljesen egyértelmű, de kétségkívül nagyon klassz funkció, hogy az iPod akkor is hatékonyan termel áramot, ha azt a tenyerünkben tartjuk, és eltakarjuk a napfénytől.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.