Napelemeket meg szélerőműveket telepít Magyarországon ezer NATO-katona!

Akinek olyan barátja van, mint a NATO, annak nincs szüksége ellenségre. A magyar kormány gyakorlatilag betiltotta a szélerőművek építését az országban (2010 óta nem adtak ki telepítésre engedélyt) és csak a paksi bővítésben látja a jövő energetikai biztonságát. L. Simon László pedig, hát, tudjuk.

És mit lép erre az Észak-Atlanti Szövetség? Grandiózus gyakorlat keretében épp nálunk teszteli júniustól, hogyan használhatna megújuló energiaforrásokat a jövő hadserege.

Olyan hájtek cuccokkal kísérletezgetnek majd egy magyar bázison pár hét múlva, mint virágként nyíló, összecsukható napelemek, új, szigetelt katonai sátrak, napenergiával tölthető akkumulátor-telepek. Természetesen ebben a kutatásban nem annyira a Föld megmentése a fontos a NATÓ-nak, hanem a csapatok energetikai rendszerének sebezhetőségét csökkentő szigetszerű, üzemanyag-készleteket nem igénylő energiatelepek tökéletesítése.

A nagyszabású, ezer katona és megújuló energetikai cégek bevonásával végzett tesztet a NATO azzal is indokolja, hogy eddig több mint 3000 amerikai katona sebesült vagy halt meg Irakban illetve Afganisztánban – csak az üzemanyag- és vízellátó vonalakban. Ha nagyobb mértékben lennének képesek önfenntartásra a harcoló vagy békefenntartó alakulatok, jelentős mértékben csökkenne a NATO-csapatok sebezhetősége.

“Nagyon sok ember rokkan vagy hal meg üzemanyag és víz szállítása közben” – mondta Susanne Michaelis, a hazánkba készülő csapat vezetője a Bloombergnek. “Ha megtámadnak egy tartálykocsit, felrobban és addig ég, amíg tart benne az üzemanyag. Nem lehet eloltani. Ha rálőnek egy napelemre, pár cella talán eltörik, De nem robban fel semmi, a panel többi része pedig termeli az energiát tovább.” Persze az sem mellékes, hogy a megszálló vagy békefenntartó csapatok ellátása üzemanyaggal igen drága: nagyságrendileg minden liter Afganisztánban felhasznált gázolaj eljuttatásához további öt liter gázolajat használ fel a U.S. Army logisztikája!

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.