Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Napelemek: visszavágták a támogatás időtartamát
Tudj meg többet: Napenergia

Napelemek: visszavágták a támogatás időtartamát

Januártól jelentősen csökken a kötelező átvételi, valamint a prémium típusú támogatás időtartama az újonnan megállapítandó támogatási jogosultságú hazai napelemes beruházások esetében.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia működési támogatásának mértékéről szóló 13/2017. (XI. 8.) MEKH rendelet módosításáról szóló rendelet a Magyar Közlöny 169. (november 6-i) számában jelent meg. A rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba; az időtartam a támogatási jogosultság megállapításának dátumától számítandó. A rendelet értelmében a kötelező átvételi jogosultságra vonatkozó támogatási időtartam napelemek esetében az eddigi 20 évről 14 év 4 hónapra csökken.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökének rendelete a hulladéklerakóból származó gázból áramot előállító beruházások esetében 6-ról 5 és fél évre csökkenti a kötelező átvételi támogatás időtartamát. A változás érinti a pályázati eljárás alá nem tartozó, prémium típusú támogatások időtartamát is. Napelemek esetében 20 évről 15 év 5 hónapra csökken a támogatási időtartam, hulladéklerakóból származó gáz esetében 5 évről 4 év 1 hónapra, írta a portfolio.hu.

A szilárd biomassza és biogáz esetében a támogatási időtartamok nem változnak. Módosul a barna prémium keretében adott támogatás mértéke is, a biogázból (ide nem értve a hulladéklerakóból származó gázt és a szennyvízkezelő létesítményben előállított gázt) előállított villamos energia támogatott ára 27,61 Ft/kWh-ról 28,38 Ft/kWh-ra emelkedik.

A változás összhangban van a Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára által a Portfolio november 6-i konferenciáján mondottakkal: az államtitkár arról beszélt rendezvényünkön, a napelemes beruházások költségcsökkenését érvényesíteni kell a támogatások alakításában is.

December 5-ig kérhető az elutasított kérelmek elbírálása

Azok, akik kötelező átvételre vagy pályázati eljárás alá nem tartozó zöld prémiumra nyújtottak be kérelmet, de a 2018. évi támogatási keret kimerülése miatt kérelmüket elutasították, a MEKH rendelet kihirdetését követő egy hónapon belül – 2018. december 5-ig – kérhetik beadványuk új feltételek szerinti elbírálását a következő évre meghatározott korlát terhére. Ebben az esetben a MEKH közlése szerint a korábban elutasított kérelem beérkezésének eredeti dátumát veszi alapul. A nyilatkozatot 2018. december 5-ig lehet benyújtani, kizárólag abban az esetben, ha ezen dátumig a METÁR kérelem támogatási keret kimerülése miatti elutasítása már véglegessé vált. Az elutasítás azt jelenti, hogy a MEKH a határozatban megállapította, hogy a kérelem megfelelt minden szükséges feltételnek, de a jogszabályi korlát miatt mégsem adható támogatás.

Ajánlott tartalom

A virtuális erőmű már a hatodik legnagyobb magyarországi erőmű

Az energia-megtakarításból "épített" virtuális erőmű jelenleg már Magyarország hatodik legnagyobb erőműve, a jövőbeli cél pedig, hogy az a második legnagyobb erőmű legyen Paks után - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerdán, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) rendezett kerekasztal-beszélgetésen.