Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Napelemek: Miért rossz a pályázati támogatás?
Tudj meg többet: Napenergia

Napelemek: Miért rossz a pályázati támogatás?

A múltkor írtam a külföldi napelem támogatásokról, és úgy látom a megújuló energiák itthon is kezdenek a politikai kampány részévé válni, ami talán nem is meglepő Obama sikerét látva.

Remélem valóban lesz pénz is támogatásra, s ha igen, akkor elsőként fontos lenne a helyes támogatási forma kiválasztása a hazai napelemes piac beindításához.

A legtöbb országban egy támogatási forma van: a feed-in tariff, ami szó szerint betáplálási ár(támogatás), de itthon hallottam a “zöldáram ár” kifejezést is. Ennek lényege, hogy az áramszolgáltatók kötelesek visszavenni a zöld energiából termelt áramot egy meghatározott áron. Ez 40-45 cent per kilowattóra Németországban, 42 cent a cseheknél, 35 cent Bulgáriában – miközben a lakosság és az ipari felhasználók 12-15 eurócentért kapják az áramot általában Európában, akárcsak nálunk. Ezzel ösztönzik a felhasználót az áram hálózati visszatáplálására (megoldva a tárolás felesleges, költséges és akkumulátor esetén környezetszennyező problémáját), az áramelszámolás pontos és szakszerű (az áramszolgáltató egy oda-vissza számláló órát szerel fel), az áramszolgáltatók veszteségét (az árkülönbözetet) pedig kompenzálja az állam – ez maga a támogatás gyakorlati formája.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Rohamosan esik a napelem modulok ára

A Wood Mackenzie új kutatása azt mutatja, hogy a mono PERC modulok felhasználásával zajló telepítések esetében a rendszer általános költség akár 20%-kal is zuhanhatnak 2025-ig.

Nincs hozzászólás

  1. Ahogy írtad is, egyre nagyobb figyelmet fordítanak idehaza is a megújuló energiaforrásokra. Egyre több pályázat is születik ezzel kapcsolatban. Én nagyon bizakodó vagyok, remélem széles körben fognak terjedni.