Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Napelemek hatékonysága javulhat ezzel az eljárással
Tudj meg többet: Napenergia

Napelemek hatékonysága javulhat ezzel az eljárással

Spanyol kutatók fedezték fel azt az anyagot, amelynek segítségével sugárzó hűtést és öntisztulást remélnek elérni olyan eszközöknél, amelyek üzem közben kritikus hőmérsékletre hevülhetnek, például a napelem panelek.

A hőkisugárzás tette lehetővé, hogy a tudósok 14 Celsius fokkal csökkentsék a szilícium lapkák napközben elért hőmérsékletét, írta az mnnsz.hu. A spanyol tudósok olyan új, kétdimenziós anyagot hoztak létre, amely képes csökkenteni a működés közben kritikus hőfokot elérő elektromos berendezések hőmérsékletét, például a napelem modulokét. A kutatók azt állítják, hogy áttetsző hőkibocsátó anyaguk lehetővé tette, hogy napközben 14 Celsius fokkal mérsékeljék a szilícium lapka hőmérsékletét, és hozzátették, hogy a csökkenés elérheti a 19 Celsius fokot is, ha az anyag szerkezetét ezüstréteggel támogatják. A tudósok úgy vélik, hogy az egyrétegű, kolloid szerkezetű anyag sugárzóképessége és sugárzás révén megvalósuló hűtési képessége még növelhető f-SiO2 (szilícium-dioxid) szubsztrát segítségével. Az új anyag nélkül a hűtés 5 Celsius foknál megáll – a fejlesztést végrehajtó tudósok ismeretei szerint. „Ennek az egyszerű sugárzó hűtőnek a hűtőkapacitása közvetlen napfény jelenlétében 350 W/m2, amikor olyan forró felületeken alkalmazzák, amelyeknek a hőmérséklete 50 Kelvin fokkal haladja meg a környezetét” – fogalmaztak a tanulmányban.

Hogyan működik a sugárzó hűtés?

A sugárzó hűtés elve azon alapul, hogy a Földön minden tárgy kibocsátja egy részét annak a hőnek, amit a nap infravörös sugárzásából gyűjtött be. A légkör ezt a hőt visszanyomja a Föld felé, kivéve az infravörös hullámhosszt, amely képes kijutni a légkörből. A tudósok olyan anyagot hoztak létre, amely infravörös hullámhosszon sugároz. „Többek között a sivatag homokszemcséi járulnak hozzá legnagyobb mértékben ehhez a jelenséghez, és ez tartja bolygónk átlaghőmérsékletét stabilan, ha leszámítjuk az emberi tevékenységeket” – közölte a spanyol csapat. Az utóbbi években intenzívebbé vált a napelemcellák sugárzó hűtésére irányuló kutatás. Az e témakörben folytatott legutóbbi kutatás arra az eredményre jutott, hogy elengedhetetlen a nagyüzemi napelemeknél használt napelemcellák sugárzó hűtése által gyakorolt hatás vizsgálata. Ennek szerzői azonban azt jelezték, hogy mostanáig nem sok eredményt sikerült felmutatniuk. „A szimulációk eredményei rámutattak, hogy a napelemcellák hőmérséklete ideális esetben csupán 1,75 K fokkal csökkenthető” – vélték.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Hány évig termel hasznot a napelem?

A napelemes rendszerek átlagos élettartama 25 plusz év. De mennyi ideig termelnek hasznot?