Napelemek fogják borítani az Apple új főhadiszállását

Az Apple benyújtotta Cupertino városának döntéshozóihoz az új főhadiszállásának terveit.

Rendelje meg most kedvezményes áron a Passzívházak című könyvet 3950 Ft-ért! (x)

A Spaceship, illetve Mothership (űrhajó, illetve anyahajó) beceneveket kapott futurisztikus épület tervezési fázisa a végéhez közelít, a területet is kinézte a cég neki, ha a város megadja az építési engedélyeket, kezdődhet is a munka, írja az index.hu. A nyilvános dokumentumokban látványtervek és alaprajzok szerepelnek, ezek szerint az óriási, közel 500 méter átmérőjű körgyűrű alakú épületben 260 ezer négyzetméternyi iroda lesz, ahol 13 ezer Apple-alkalmazott fog dolgozni. A kör közepe, és az épület környéke is zöld terület lesz, vagyis az Apple-anyahajó egy erdő közepén helyezkedik majd el, és egy mini erdőt vesz körül.

A Pentagonnál is nagyobb épület energiaellátását saját forrásból intézi majd, a város elektromos hálózatát csak biztonsági tartalékként vezetik be. Az új Apple-központ közel 70 ezer négyzetméternyi tetőfelületéből 45 ezer lesz alkalmas arra, hogy napelemekkel fedjék le, ez fogja az áramot adni az anyahajónak. Kaliforniában kedvező az időjárás a napenergia kihasználásához, a tervek szerint ennyi napelem ötmillió watt energiát tud majd termelni.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.