Napelemek felületének kezelésével javulhat a teljesítmény

A napelem modulok üvegén végzett kísérletekkel értek el jobb teljesítményt spanyol tudósok.

Egy évnyi tesztelést követően a legjobb bevonatoknál 2% körüli teljesítményjavulás mutatkozott, és a csoport számos olyan megfigyelést tett, amelyek a jövőben befolyásolhatják a fotovoltaikus modulok elülső üvegfelületére való bevonatok fejlesztését, írta az mnnsz.hu.

Igazolt energiahozam növelési képességüknek köszönhetően az antireflexiós bevonatok (anti-reflective coatings, ARC) erősen megvetették lábukat a napelemek gyártása területén. Jelenleg a modulgyártók többsége termékei elülső üvegén alkalmazza az antireflexiós bevonatokat, és igény mutatkozik az „utólagosan” felvitt bevonatok alkalmazására a már a helyszínre kihelyezett modulok esetén is.

Azon felül, hogy több fényt jut át az üvegen és kerül az aktív cellába, a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező elülső üveg bevonatok képesek a szennyeződés mértékének csökkentésére is – ami növeli a teljesítményt, ugyanakkor csökkenti a karbantartási költségeket.

A két tulajdonságot ötvöző bevonatok az utóbbi pár évben jelentek meg a piacon, azonban a gyártók előtt továbbra is ott áll a kihívás, hogy lépést tartsanak a napelem modulok beszállítói láncában máshol jelentkező gyors ütemben csökkenő költségekkel, és hogy olyan bevonatokat tervezzenek, amelyek illeszkednek az egyre hosszabb, egész élettartamra vonatkozó garanciáknak, amelyeket a gyártóknak ma már biztosítaniuk kell. A modul belső működése és a külső környezet közötti első védővonalként az ilyen bevonatoknak kiemelkedő tartóssággal kell rendelkezniük, beleértve az erőteljes tisztító oldatokkal szembeni ellenállóképességet is, mindezt a helyszínen, akár 30 évnél hosszabb időn keresztül.

Új megoldások

A bilbaói székhelyű Tecnalia Kutatóintézet tudósainak vezetésével vizsgáltak egy sor különböző szilíciumalapú antireflexiós bevonat anyagot, valamint lépcsőzetesen rétegezett vegyületeket, illetve ezeknek az üvegre felvitelét szolgáló különböző módszereket. Összesen hét különböző konfigurációt vizsgáltak egy éven keresztül, és a csoport azt állapította meg, hogy összességében a legjobb teljesítményt az a porózus, metil-szililezett szilícium adta, amelyet 550 Celsius fokon, szinterelési folyamat segítségével készítettek elő. Azt is megállapították, hogy egy belső, sűrű réteg alkalmazása javíthatja a bevonat hosszú távú teljesítményét.

forrás: sciencedirect.com

Munkájukat a víztaszító antireflexiós szol-gél bevonatok mechanikai tulajdonságai és helyszíni teljesítménye (Mechanical properties and field performance of hydrophobic antireflective sol-gel coatings on the cover glass of photovoltaic modules) című tanulmányban tették közzé a Solar Energy Materials and Solar Cells folyóiratban, ebben az a megállapításuk is szerepel, hogy az egy évig tartó tesztelés során az antireflexiós bevonattal ellátott modulok 2%-kal magasabb energiahozamot mutattak, mint a bevonat nélküli modulok.

Borítókép: illusztráció

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.