Napelemek a mozivásznon

Nem, nem arról van szó, hogy kimondottan a napelemekről forgatnának filmet, hanem arról, hogy a különböző témájú felvételeken egyre gyakrabban tűnnek fel a fotovoltaikus rendszerek.

Mindez pedig arról tanúskodik, hogy a napelemes panelek mára már a mindennapjaink részévé váltak.

MIÉRT IS FONTOS MÉRFÖLDKŐ A FILMVÁSZNON VALÓ MEGJELENÉS?

Egyrészt azért, mert már nem úgy kezelik a napelemeket, mint a sci-fi filmek futurisztikus elemei, hanem olyan hétköznapi eszköznek számítanak, mint a mikrohullámú sütő, a kávéfőző, vagy éppen a kerti locsoló. Ezzel pedig már elértünk abba a korba, ami azt üzeni, hogy napelemes rendszerrel bárki rendelkezhet. Másrészt lélektani hatása van a mozgóképeken való megjelenéseknek. Ez egyfajta ingyen reklám a terméknek, hisz sokak úgy vásárolnak bizonyos termékeket, hogy azokat egy filmben, vagy sorozatban látnak meg, és olyannyira megtetszik nekik, hogy ők is ugyanolyat akarnak. Ez a jelenség pedig jót tesz a napenergia piacnak is, főleg akkor, ha az emberek megismerik, hogy mennyi előnye is van ezeknek a berendezéseknek.

Harmadrészt érdemes megjegyezni, hogy a színészek is szívesen kérkednek azokkal a luxuslakásaikkal, amiknek nélkülözhetetlen elemei a megújuló energiatermelést szolgáló berendezések, mint például a napelemek. Miért is van a sztároknak ilyen rendszere? Hát a magas fizetésük nem indokolja, hogy pont a villanyszámlán spóroljanak, ezért kijelenthető, hogy inkább meggyőződésből. Mindezért rengeteg híresség áll ki a környezetvédelem mellett, és tért át az elmúlt években a zöld energiák használatára. Ezzel pedig példamutatóak szeretnének lenni a társadalom számára.

képek: Mentőexpedíció / 20th Century Fox

A FILMEK SZEREPE A KÖRNYEZETTUDATOS VISELKEDÉSBEN

A filmeknek mindig is meghatározó szerepük volt abban, hogy az emberek miként is állnak az energiához, energiahordozókhoz. Például gondoljunk csak a Dallas sorozatra, ahol az olaj a hatalmi harcok alapját és a gazdagságot jelentette, vagy éppen az életet adó elektromosságra a Frankenstein 1910-es bemutatójában. Ezek mellett természetesen még számos példát lehetne sorolni, ahol a film központi elemét az energia jelentette, majd vezette végig a nézőt az események sorozatán. Most pedig itt a napelemek ideje! A régebbi filmekben gyakran jelentek meg a fosszilis energiahordozók jelentette energiatermelés elemei (erőművek, olajkutak). Ez mostanra megváltozott és a légifelvételek során pásztázó kamerák egyre gyakrabban mutatnak napelemekkel szerelt tetőket. Nagyon jó példát jelentenek még azok a világűrben játszódó filmek is, ahol a főhős, vagy éppen a Föld megmenekülését éppen a napenergia által működtetett berendezések teszik lehetővé. Érezhető az utalás, hogy a valós életben is a bolygó globális éghajlatváltozás elleni harcában a megmenekülés kulcsa is maga a napelem!

 

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.