Napelemből építenének utakat

Nyáron a felmelegedett utak jobban koptatják a gumit, megnő a fékút, ráadásul a hőtől kitágult aszfalt repedezik. Ezek a hátrányok megszűnnének, ha a burkolatot napelemre cserélnék, és még áramot is termelnének az utak. Már csak azt kell megoldani, hogy a napelemek elbírják a kamionokat, és a technológia háromszor olcsóbb legyen.

Ha egy négysávos autóút egykilométeres szakaszát napelemtáblák fednék be, azok 300 háztartásnak elegendő áramot állítanának elő. A sötét színű táblák felületébe be lehetne építeni az útburkolati forgalomirányító jelzéseket is.

A szabadalmaztatott elképzelés megvalósításához az amerikai energiaügyi minisztérium százezer dolláros támogatást adott az Idaho államban működő Solar Roadways vállalatnak. Ebből elkészítették a 3,6 x 3,6 méteres, 12 centiméter vastag demonstrációs útburkolat napelemtábláinak első sorozatát. A cellák átlagos időjárásnál – négy órányi napsugárzással számolva – naponként 7,68 kilowattóra, azaz óránként átlagosan 0,32 kilowattóra energiát termelnek.

Az útátalakítások azonnali megkezdésének igencsak nagy gátja, hogy egy-egy tábla 7500 dollárba, azaz másfél millió forintba kerül. Az összeget még növeli, hogy a napfényelemeket valamilyen átlátszó, nagyon szilárd védő üvegréteggel is meg kell erősíteni, hogy elbírják a kamionokat. A táblákra így kétszer többe kerülnének, mint a legyártott mintapéldányok, és háromszor többe, mint egy hasonló útszakasz aszfaltos-betonos megépítése.
A Popular Science folyóirat júliusi száma szerint a napelemes útburkolásnak technikailag nincs akadálya, az áramtermelő út egy modern iparágat is fellendítene, de ehhez jelentősen mérsékelni kell a költségeket.

A Solar Broadways vállalat most újabb, 750 ezer dolláros támogatást kapott, hogy két év alatt kifejlessze a gazdaságos napelemes útburkolást. Első lépésként megállapodott a legnagyobb amerikai áruházlánc, a Wal-Mart ügyvezetőivel, hogy a szupermarketek parkolóiban alkalmazni kezdik a különféle megoldások kísérleti változatait. A parkolók közvilágítását már a burkolatból nyert energiával oldják meg.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.