Egy német céget olyan új napelemes modult fejlesztett ki, amely téli körülmények között is alkalmazható.

Napelemet fejlesztettek kifejezetten téli környezetbe

Egy német céget olyan új napelemes modult fejlesztett ki, amely téli körülmények között is alkalmazható.

A CS-Wismar GmbH által megalkotott 60 cellás napelem előnye, hogy kifejezetten ellenáll a zord téli viszonyoknak, többek között a nagy mennyiségű hó súlyának és a jegesedésnek, amelyek hajlamosak komoly károkat okozni a hagyományos napelemeknek. Korábban erre a problémára a gyártók nem találtak megoldást. Az új modulokon egyrészt jobban eloszlik a hó súlya, mivel stabilabbak, robusztusabbak, másrészt a megszokott hatékonyságot és minőséget biztosítják, ráadásul még az élettartamuk is hosszabb. A különösen nagy teherbíró képességet egy újonnan kifejlesztett, különleges megoldás biztosítja a napelem-laminátum és a modulkeret között. A CS-Wismar GmbH szakemberei ehhez egy különleges ragasztót alkalmaztak.

A TÜV-Rheinland vizsgálatai alapján a 60 cellás téli napelemek négyzetméterenként akár 825 kilogramm súlyt is elbírnak. A modulok kérhetők üveg/üveg, illetve üveg/fólia kivitelben. A fejlesztésre azután került sor, hogy a céghez rendkívül sok megkeresés érkezett különösen Ausztriából és Svájcból, s a megrendelők kifejezetten téli körülmények között használható napelemeket kerestek. A szakemberek a fejlesztés során nem csupán a téli körülmények között való üzemeltethetőségre és a robusztusságra ügyeltek, hanem arra is, hogy az új modulok sorozatgyártása olcsón megvalósítható legyen.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.