A vártnál gyorsabb ütemben olcsóbbodik a napenergia

Donald Trump, a szénégetés nagy barátja azt ígérgethet, amit akar, a piacgazdaság törvényeivel ő sem szállhat szembe, írja a Quartz annak apropóján, hogy a nagyüzemi napenergiás áramtermelés költségei már 2017-re arra a szintre csökkentek, amivel az amerikai energiaügyi minisztérium csak 2020-ra tervezett.

A nagyüzemi termelésben egy wattnyi termelőkapacitás 1 dollárba, egy kWh áram ára pedig csupán 6 centbe kerül.
A kereskedelmi és lakossági áramtermelés költségei egyelőre még 11, illetve 14 százalékkal felette vannak a 2020-ra kitűzött célnak, de az árgörbe alakulása ott is biztató. A napenergiatermelés költségeinek gyors csökkenésére tekintettel az energiaügyi minisztérium 2030-ra új célokat fogalmazott meg. Ezúttal már nem a költségek csökkentését célozzák, hanem az áramtermelésen túli feladatokra koncentrálnak: a lakossági és kereskedelmi napelemek biztonságos csatlakoztatására a hálózathoz, illetve olyan technológiák fejlesztésére, amivel a napenergiát közvetlenül hőtermelésre is használhatnák. A totális áttörés a költségek csökkenése ellenére még várat magára. A napenergia aránya ugyan gyorsuló ütemben nő a nagyüzemi áramtermelésben, de 2016 végére se érte még el a teljes termelés 1,5 százalékát, írja a 444.hu. 

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.