A klímaváltozás veszélyezteti a napelemek termelését

Bár a napelemes rendszerek a technológia fejlődésével és a piacon tapasztalható verseny mellett évről-évre egyre olcsóbbakká válnak, mégis rendkívül bosszantó, ha a külső elemek hatására valamilyen kárt szenvednek a panelek.

A klímaváltozás pedig pont olyan szélsőséges időjárási körülményeket hoz létre, ami fokozza a kockázatot, hogy a tetőn elhelyezett napelemek megsérülnek. Ugyanakkor a napelemes rendszerek segítenek abban, hogy ezek az extrém körülményeket csökkenteni lehessen. 

MIT OKOZ A KLÍMAVÁLTOZÁS?

Az éghajlatváltozással olyan rendkívüli időjárási körülmények tapasztalhatók meg, amik hatalmas károkat okoznak a természetben és az emberi javakban egyaránt. A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban és fokozott intenzitással jelennek meg a nagy széllel, jéggel és villámlással járó viharok. Ezek a hatások mind jelentős károkat okozhatnak egy napelemes rendszerben is. 

Alapvetően kellően strapabíróra tervezik a tetőn található napelemeket és megfelelően szerelt tartószerkezettel a rögzítés is biztosítékot nyújt arra, hogy normál viszonyok között hibamentesen működhessenek. Ugyanakkor az egyre gyakoribb extrém időjárás következtében a hulló jég mérete, illetve a széllökések nagysága olyan mértékű, hogy azok már kárt tudnak tenni a panelekben. A viharokkal többnyire együtt jár a villámlás is. A napelemes rendszerek többnyire el vannak látva villámvédelemmel, azonban a villámcsapás mégsem kívánatos esemény. 

Egy napelemes rendszer hosszútávú befektetés, így a folyamatosan fokozódó éghajlatváltozás a jelenlegi folyamatokat figyelembe véve egyre inkább veszélyeztetik a telepített napelemeket. Egy fotovoltaikus rendszer pedig csak akkor lesz kifizetődő, ha hibamentesen tud termelni. Mindezért kiemelten fontos, hogy minél nagyobb mértékben visszafogjuk azon tevékenységeket, amik a klímaváltozást előidézik.

MIKÉNT SEGÍTENEK A NAPELEMEK AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS ELLENI KÜZDELEMBEN?

A klímaváltozás legfőbb előidézője, hogy a légkörben olyan gázok halmozódnak fel, amelyek fokozzák, eltorzítják az egyes területekre jellemző, hosszú időn át fennálló éghajlati viszonyokat. Ezeknek a nem kívánt anyagoknak a légköri felhalmozódását az emberi tevékenység eredményezi. Az egyre intenzívebbé váló motorizált mobilitás, a fosszilis tüzelőanyagok fokozott használata mind-mind hozzájárul az emisszióhoz. 

A károsanyag-kibocsátás ellen úgy küzdhetünk a leghatékonyabban, ha kerülünk minden olyan tevékenységet egy alternatív megoldással, ami szén-dioxid, vagy egyéb üvegházhatást előidéző gáz kibocsátásával jár. Ilyen jó megoldás az elektromos járművek használata, vagy az önálló energiaellátás. Utóbbira a legjobb, legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás egy napelemes rendszer lehet. Egy ilyen berendezés ugyanis képes arra, hogy egy háztartás, vagy akár egész üzem áramellátást biztosítsa anélkül, hogy károsanyag-kibocsátás történne. 

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.